Bănci și Asigurări

Banca Centrală din Rusia ar putea să oprească scăderea dobânzilor

Banca Centrală din Rusia ar putea să oprească...

Autor: Mircea Nica

16.12.2019, 00:00 142

Guvernatorul băncii centrale din Rusia, Elvira Nabiullina, a sugerat o posibilă pauză după cinci tăieri consecutive ale ratelor dobânzilor. Această direcţie ar putea frâna evoluţia activelor din Rusia pentru anul acesta, conform Bloomberg. 

„Scăderea ratelor dobânzilor ar putea să vină mai târziu, dar deocamdată rămân aceleaşi“, a spus Elvira Nabiullina. Banca centrală din Rusia a scăzut rata de referinţă cu 25 de puncte până la 6,25%, scăderea totală fiind astfel de 150 de puncte.

O altă reducere a ratei este posibilă la următoarea şedinţă din februarie sau mai târziu în prima jumătate a anului viitor, dar nu este garantată, a spus Nabiullina. Rubla, care a fost cea mai performantă monedă pe pieţele emergente în acest an, a înregistrat un câştig într-o zi de până la 1%, după comentariile lui Nabiullina. Randamentele obligaţiunilor guvernamentale au fost fixe, în ciuda raliului de pe pieţele emergente, care a avut loc vineri.

„Lucrurile pot merge pe ambele direcţii, deoarece pieţele au devenit foarte concentrate pe relaxarea ulterioară. Probabil încearcă să gestioneze aşteptările“, a declarat Liza Ermolenko, economistă la Barclays din Londra. Reducerile de dobândă nu au reuşit până acum să stopeze inflaţia, care a scăzut cu mult sub ţinta băncii de 4% luna trecută, în timp ce creşterea economică a rămas în urma obiectivelor guvernului. Nabiullina a declarat vineri că efectul relaxării va fi răspândit şi banca centrală are nevoie de timp pentru a evalua impactul.

Obligaţiunile guvernamentale în moneda locală rusească, cunoscute sub numele de OFZ, au atras intrări de aproximativ 16 miliarde de dolari în acest an. Rubla este încă o alegere de top pentru investitorii care vor intra în 2020, potrivit unui sondaj de la Bloomberg, realizat cu 57 de manageri la nivel global. Rusia a urmat Brazilia şi Turcia în trendul de reducere în această săptămână, întrucât Rezerva Federală a menţinut în continuare dobânda de politică monetară. 

Optimismul în legătură cu un acord comercial SUA-China a creat, de asemenea, un fundal mai roz pentru pieţele emergente. „Rubla încă arată bine din toate perspectivele majore. Continuăm să vedem valoare în OFZ, chiar dacă nu ar trebui să ne aşteptăm la performanţe similare ca în 2019.“, a declarat Dmitry Polevoy, economist şef la Fondul de investiţii directe ruse de la Moscova.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO