Bănci și Asigurări

Banca Centrală Europeană: Condiţiile de creditare pentru firme s-ar putea înăspri uşor pe măsură ce băncile din zona euro se aşteaptă la o cerere mai mare pe segmentul corporate în T3

Banca Centrală Europeană: Condiţiile de creditare...

Autor: Alex Ciutacu

21.07.2021, 11:24 148

Băncile din zona euro se aşteaptă la o înăsprire moderată a condiţiilor de creditare pentru clienţii corporate, în condiţiile în care al treilea trimestru din acest an ar putea aduce o cerere mai mare de credite din partea firmelor, a notat Banca Centrală Europeană (BCE), citată de Reuters.

Standardele de creditare s-au menţinut pe parcursul celui de-al doilea trimestru din acest an, după ce au trecut printr-o înăsprire simţitoare în 2020, arată un studiu realizat de BCE, la care au participat cei mai mari creditori din zona euro.

La nivel de cerere, cifrele arată că firmele sunt axate pe investiţii în acest moment şi caută finanţări bancare pentru a intra pe traiectorii de dezvoltare.

„Pentru prima dată din T3/2019, nevoia de finanţare în vederea investiţiilor a contribuit pozitiv la cererea de credite, sugerând că firmele încep să prindă curaj în ceea ce priveşte investiţiile”, a notat BCE.

Astfel de sondaje reprezintă de cele mai multe ori un punct important în deciziile de politică ale BCE, însă şedinţa care va avea loc joi se va concentra pe modelarea stimulului oferit de banca centrală, astfel încât să se alinieze la nou strategie din zona euro.

În ceea ce priveşte creditarea ipotecară, criteriile ar urma să rămână în mare neschimbate, a mai menţionat BCE.

Per total, băncile se aşteaptă la o creştere a cererii pentru credite, atât din partea firmelor, cât şi din partea gospodăriilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO