Bănci și Asigurări

Banca Centrală Europeană încearcă să liniştească pieţele după ce discursul Christinei Lagarde a stârnit o furtună prin refuzul de a se implica în piaţa titlurilor de stat: „Suntem pregătiţi să facem mai multe”

Banca Centrală Europeană încearcă să liniştească...

Autor: Alex Ciutacu

13.03.2020, 13:47 442

Economistul-şef al Băncii Centrale Europene (BCE) a încercat să amelioreze şocurile de pe pieţele financiare cauzate de discursul preşedintei băncii, Christine Lagarde –care nu a anunţat o reducere de dobândă aşa cum aşteptau pieţele şi investitorii şi care a spus că nu este treaba BCE-ului să intervină pe piaţa titlurilor de stat.

Philip Lane, economistul-şef al BCE, a încercat să calmeze în principal piaţa titlurilor de stat, spunând că banca este „pregătită să facă mai multe” pentru a limita presiunea din piaţa datoriilor suverane, potrivit FT.

Titlurile de stat emise de guvernul italian au înregistrat cea mai abruptă scădere de o zi din ultimul deceniu, joi, după ce Lagarde a spus că nu este rolul Băncii Centrale Europene să „limiteze spread-ul” în piaţa datoriilor suverane – referindu-se la ecartul dintre randamentele la titluri de stat italiene versus cele la titluri de state germane, acesta fiind un indicator cheie de risc la care se uită Italia. .

În ceea ce pare a fi un efort de a calma investitorii, economistul-şef al BCE a transmis că instituţia nu va lăsa Italia să se protejeze singură, după ce a treia cea mai puternică economie europeană a închis toate activităţile din ţară în afară de supermarketuri şi farmacii.

„Nu vom tolera niciun risc care ameninţă eficienţa politicilor noastre monetare în orice jurisdicţie a zonei euro. Stăm pregătiţi să facem mai multe pentru a ne ajusta toate instrumentele pentru a putea ne asigura că nivelurile ridicate de spread pe care le vedem ca răspuns la accelerarea epidemiei de coronavirus nu subminează transmisia (n.r: efectelor instrumentelor de politică monetară)”, a spus Philip Lane, economistul-şef al BCE.

Randamentul pe titlurile de stat italiene cu scadenţa la 10 ani a crescut cu 20 de puncte procentuale la 1,94% vineri dimineaţă, un maxim al ultimelor 8 luni, după ce a crescut joi cu 60 de puncte procentuale. Creşterea de joi a extins ecartul faţă de titlurile de stat germane cu scadenţa la 10 ani la peste 2,6% - un nivel care nu a mai fost înregistrat în ultimele 18 luni.

Randamentul pe obligaţiuni creşte atunci când preţul lor scade.

Investitorii se tem că BCE rămâne fără instrumente şi că nu mai are apetit pentru a achiziţiona datorie de la guvernul italian, în contextul în care pandemia de coronavirus face ravagii în Italia – cu peste 15.000 de infectaţi şi peste 1.000 de decese.

Economiştii estimează că Italia va intra într-o recesiune dură, iar un plan de cheltuieli de 25 miliarde euro va duce nivelul datoriei la cote îngrijorătoare.

Lane a spus că programul de achiziţie de active de 120 miliarde euro anunţat suplimentar de BCE săptămâna aceasta – pe lângă programul de 20 miliarde euro pe lună existent – „demonstrează că este o prioritate pentru bancă să demonstreze o prezenţă mai solidă în piaţa titlurilor de stat în timpul perioadelor de volatilitate ridicată”.

Banca Centrală Europeană operează cu o limită auto-impusă de a nu cumpăra mai mult de o treime din datoria eligibilă a fiecărui stat – o limită de care se apropie în anumite state, precum Germania şi Olanda.

Christine Lagarde a fost criticată puternic pentru că a spus că nu este rolul Băncii Centrale Europene să adreseze tensiunile din pieţeele titlurilor de stat, inclusiv de preşedintele Franţei şi de preşedintele Italiei. Însă în Germania, şeful Bundesbanak, Jens Weidmann, i-a dat dreptate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO