Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat, joi, majorarea cu 0,5% a componentelor dobânzii de referinţă, în cadrul acţiunilor de reducere a inflaţiei şi de stabilizare a economiei zonei euro.
"Consiliul Guvernatorilor va menţine direcţia majorării semnificative a ratei dobânzilor într-un ritm constant şi le va ţine la niveluri suficient de restrictive pentru a asigura revenirea inflaţiei pe termen mediu la ţinta de 2%. În acest sens, Consiliul Guvernatorilor a decis astăzi majorarea principalelor dobânzi cu 0,5% şi este de aşteptat să urmeze noi majorări", anunţă Banca Centrală Europeană (BCE), într-un comunicat postat pe site-ul oficial şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.
"Consiliul Guvernatorilor a decis majorarea celor trei dobânzi-cheie ale BCE cu 0,50%. În acest context, ratele dobânzilor principalelor operaţiuni de refinanţare, instrumentului marginal de creditare şi depozitelor au fost majorate până la nivelurile de 3,00%, 3,25% şi 2,50%, cu efect din 8 februarie 2023", subliniază BCE.
Atunci când a majorat rata dobânzii la depozite cu 50 de puncte de bază, până la 2% în decembrie, BCE a susţinut că în ceea ce priveşte costurile de împrumut, acestea vor trebui în continuare să crească într-un ritm constant.
Acest limbaj, parte a unei înţelegeri cu oficialii care iniţial doreau o majorare de trei sferturi de punct, a făcut ca pariurile pentru vârful ciclului de înăsprire monetară să crească.
Membrii Consiliului guvernatorilor, inclusiv preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel, şi preşedintele Băncii Franţei, Francois Villeroy de Galhau, au semnalat ulterior sprijinul pentru încă două mişcări de jumătate de punct, începând din această săptămână.
Dar, în condiţiile în care băncile centrale îndeamnă la o abordare mai ponderată, atenţia se îndreaptă acum spre formularea declaraţiei BCE şi a comentariilor lui Lagarde, care vor fi analizate cu atenţie pentru a găsi indicii cu privire la ceea ce se va întâmpla probabil luna viitoare.
Economiştii intervievaţi de Bloomberg prevăd luna viitoare o altă creştere de 50 de puncte de bază, înainte ca o ultimă majorare de 25 de puncte de bază implementată în luna mai să lase rata depozitelor la un nivel maxim de 3,25%. Investitorii estimează o aşa-numită rată terminală de 3,5%.
Banca Angliei a majorat joi ratele dobânzilor pentru a zecea oară consecutiv, dar a renunţat la promisiunea de a continua să le majoreze "în forţă" dacă va fi nevoie şi a declarat că inflaţia a atins probabil un nivel maxim, scrie Reuters.
Atenuându-şi estimările de recesiune în acest an, cei nouă responsabili cu stabilirea ratelor de dobândă au votat, cu 7 voturi pentru şi 2 împotrivă, creşterea ratei dobânzii bancare de la 3,5% la 4,0%, cel mai ridicat nivel din 2008 încoace. Măsura fusese aşteptată de majoritatea investitorilor şi economiştilor.
Anunţul vine la o zi după ce Rezerva Federală a SUA a încetinit ritmul de majorare a ratelor de dobândă cu o creştere mai redusă, de un sfert de punct, dar a declarat că se aşteaptă să fie necesare şi alte majorări.
Banca Centrală Europeană se pare că va majora ratele cu o jumătate de punct procentual mai târziu joi, până la 2,5%.
BoE - care încearcă să înăbuşe riscurile generate de rata inflaţiei de 10% din Marea Britanie fără a adânci recesiunea aşteptată - a declarat că seria de majorări ale ratelor care se întorc până în decembrie 2021 ar putea avea un impact din ce în ce mai mare asupra economiei.
Acest lucru ar trebui să contribuie la reducerea inflaţiei la aproximativ 4% până la sfârşitul acestui an, a spus instituţia. Anterior, BoE prognozase pentru 2023 o inflaţie de aproximativ 5%.
BoE prevede că inflaţia va scădea sub ţinta sa de 2% în al doilea trimestru din 2024, dar a avertizat că există riscuri de creştere a acestei previziuni din cauza presiunilor persistente de pe piaţa forţei de muncă şi a inflaţiei.
Banca centrală a declarat că Marea Britanie este încă pe cale să intre în recesiune, dar că aceasta va fi probabil "mult mai puţin adâncă" decât se temea în ultimele sale previziuni din noiembrie, în mare parte datorită scăderii preţurilor la energie, precum şi a aşteptărilor mai mici privind ratele de piaţă.
Produsul intern brut a fost văzut acum în contracţie cu 0,5% în 2023, faţă de contracţia de 1,5% prognozată în noiembrie, iar recesiunea ar dura cinci trimestre, în loc de opt.
Noua prognoză a BoE privind PIB-ul a fost similară cu cea publicată săptămâna aceasta de Fondul Monetar Internaţional, care a afirmat că economia Marii Britanii se va contracta cu 0,6% în acest an, în timp ce toate celelalte naţiuni din Grupul celor Şapte ar urma să crească.