Bănci și Asigurări

Banca centrală turcă se aşteaptă ca inflaţia la alimente să explodeze la 30% în 2018

Banca centrală turcă se aşteaptă ca inflaţia la...

Autor: Bogdan Cojocaru

01.11.2018, 00:05 280

Banca centrală a Turciei estimează că inflaţia la alimente va exploda la 30% până la sfârşitul anului. Între timp, ministrul de finanţe, care este şi ginerele preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a spus poporului că în august, când lira s-a prăbuşit, economia a fost atacată de forţe externe.

Noua prognoză de inflaţie a băncii centrale reprezintă o revizuire cu mult în sus a celei anterioare, de 13%.

Gu­ver­natorul Murat Cetinkaya a expli­cat că inflaţia anuală la alimente se va duce la 29,5%, cifră de natură să-l alarmeze pe preşedintele Erdogan. Pe acesta îl aşteap­tă alegeri locale în martie anul viitor, iar costul vieţii va fi ceva cu care se  vor duce în minte la vot mulţi turci, scrie Financial Times.

Cele mai recente date arată că in­flaţia la alimente a ajuns deja la 28% în septembrie. Inflaţia generală va ajunge pro­babil la 23,5% până la sfârşitul anului, reflectând o prăbuşire dure­roasă pentru economie a lirei, a spus Ce­tin­kaya.

El se aşteaptă ca avansul pre­ţurilor să încetinească la 15,2% la fina­lul anului viitor şi la 9,3% în 2020.

Ţinta de inflaţie oficială a băncii cen­trale este de 5%. Estimările anteri­oare ale băncii au fost elaborate înainte de criza valutară din august.

Noile pro­gno­ze vin  la doar şase săptămâni după ce ministrul de finanţe Berat Albayrak şi-a făcut public planul eco­nomic, care mi­zează pe o inflaţie de 20,8% anul acesta.

Inflaţia preţurilor de con­sum anun­ţată pentru septembrie, de 24,5%, a fost descrisă ca fiind „şo­can­tă“ de către analişti.

În pofida aces­tor cifre, banca cen­trală a anunţat săp­tă­mâna trecută că va menţine dobânda de politică monetară la 24% după o ma­jorare semnificativă în sep­tem­brie care a ajutat la întărirea lirei.

Moneda este încă cu o treime sub ni­velul de la începutul anului în raport cu dolarul.

În comunicatul care a însoţit anun­ţul estimărilor de inflaţie, comi­tetul de politică monetară al băncii cen­trale a explicat că sunt semne în creş­tere de încetinire a economiei, iar în acest context inflaţia se va reduce în mod natural.

Între timp, ministrul Albayrak le-a dat asigurări investitorilor că economia este suficient de solidă pentru a rezista şocurilor economice şi că guvernul vede un an bugetar mai bun înainte.

De asemenea, el a explicat că „aceia care au plănuit atacul de pe 10 au­gust s-au lovit de zid. Ne-am con­frun­tat cu un atac cu o magnitudine mai mare decât cel din 12 septembrie (refe­rire la lo­vi­tu­ra militară din 1980 din Turcia). Nu sunt probleme pe care Turcia să nu le poată depăşi. Turcia a lăsat în urmă toate aceste atacuri prin monede, dobânzi şi inflaţie“. Ministrul a adăugat că atacul de pe 10 august a fost plănuit într-o capitală străină. Pe 10 august lira turcească s-a prăbuşit cu până la 18% în raport cu dolarul. De la începutul anului, moneda s-a depreciat cu 37% faţă de dolar. Pentru a opri căderea, banca centrală a majorat dobânda de politică monetară cu 6,25 puncte procentuale luna trecută.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO