Bănci și Asigurări

Banca Europeană de Investiţii a avizat în ultimii cinci ani cele mai mari finanţări pentru bănci şi IFN-uri, de 900 mil. euro

Banca Europeană de Investiţii a avizat în ultimii...

Autor: Claudia Medrega

12.08.2015, 00:08 500

Împrumuturile totale acordate de BEI în perioada 2010-2014 au fost de 2,8 miliarde de euro, serviciile, industria şi agricultura fiind sectoarele care au atras finanţări consistente.

Banca Europeană de Investiţii (BEI), instituţia de creditare deţinută de statele membre ale Uniunii Europene, a acordat în ultimii ani în România împrumuturi de 895 mil. euro pentru băncile şi instituţi­ile financiare nebancare locale în scopul încurajării creditării, în principal pentru IMM-uri.

În anii de criză s-a intensificat utilizarea liniilor de credit de la instituţii financiare internaţionale, precum BEI sau BERD. Instituţiile financiare internaţionale au devenit din ce în ce mai active în susţinerea băncilor locale în contextul procesului de dezintermediere în care au intrat instituţiile de credit din zona euro.

Băncile au fost în ultimii ani un mare beneficiar al fondurilor de la finanţatorii externi, absorbind sute de milioane de euro care ar fi trebuit să susţină creditarea. În ciuda avântului împrumuturilor în lei, creditarea totală a rămas până la jumătatea acestui an în teritoriu negativ, pe fondul reducerii stocului de credite în valută.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro