Bănci și Asigurări

Banca Europeană de Investiţii şi Fondul European de Investiţii au semnat anul trecut finanţări în valoare de 1,01 miliarde euro pentru investiţii în România

Banca Europeană de Investiţii  şi Fondul European de...

Autor: Roxana Rosu

16.03.2023, 16:24 209

Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Fondul European de Investiţii (FEI) au semnat anul trecut finanţări în valoare de 1,01 miliarde euro pentru noi investiţii în România, inclusiv fonduri pentru construirea unui nou spital regional în Craiova şi reabilitarea a 26 de spitale şi unităţi medicale mai mici din toată ţara.

Pe parcursul anului 2022, au fost semnate diverse acorduri pentru microfinanţarea Fondului InvestEU, cu scopul de a mobiliza peste 1,25 miliarde lei pentru microîntreprinzători din toată ţara. FEI a lansat, de asemenea, selecţia intermediarilor pentru instrumentul de capitaluri proprii în valoare de 400 milioane euro finanţat din Planul de redresare şi rezilienţă şi lucrează cu Comisia Europeană şi Guvernul României pentru constituirea compartimentului pentru state membre al InvestEU, care va sprijini tranziţia verde şi competitivitatea întreprinderilor româneşti.

”Una dintre lecţiile învăţate din pandemia de Covid-19 este că societăţile noastre au nevoie de sisteme de sănătate puternice şi de încredere în orice moment. Am sprijinit România în timpul pandemiei de Covid-19, dar, privind spre viitor, sunt mândră că în 2022 Banca Europeană de Investiţii a continuat să ajute România să deblocheze sprijin pe scară largă pentru sănătate. Sprijinul nostru pentru construirea unui nou spital regional în Craiova şi reabilitarea a 26 de spitale şi unităţi medicale mai mici vine în continuarea finanţării şi consultanţei noastre pentru două noi spitale regionale din Iaşi şi Cluj în 2021. Aceste proiecte vor oferi cetăţenilor acces la tratament de specialitate şi vor îmbunătăţi învăţământul medical pentru viitoarele generaţii de medici. Suntem pregătiţi să sprijinim transformarea sectorului medical al României, precum şi alte investiţii prioritare, inclusiv cofinanţarea Planului de redresare şi rezilienţă al României.”, a spus Lilyana Pavlova, vicepreşedinte BEI în cadrul unei vizite în România.

România urmează să primească aproape 30 miliarde euro sub formă de granturi şi împrumuturi din Mecanismul UE de redresare şi rezilienţă, iar anul trecut BEI a primit prima cerere de finanţare pentru implementarea PNRR pentru perioada 2021-2027 în România.

Totodată, serviciile de consultanţă BEI au sporit sprijinul consultativ personalizat pentru entităţile publice şi private, printre altele, în legătură cu siguranţa rutieră, domeniul educaţiei, al sănătăţii, acţiunea climatică, decarbonizarea şi tranziţia digitală.

În 2023, experţii BEI vor continua să sprijine proiecte dintr-o gamă largă de sectoare, inclusiv sănătate, transport, energie, educaţie, apă, gestionarea deşeurilor, dezvoltare urbană şi rurală. Din 2006, programul JASPERS a sprijinit pregătirea unor proiecte de investiţii în valoare de aproape 82 miliarde euro, în transport, apă şi economia circulară şi în alte sectoare. Între timp, programul de asistenţă tehnică în implementarea proiectelor a oferit consultanţă tehnică pentru construirea celor trei spitale regionale de urgenţă din Cluj, Craiova, respectiv Iaşi, şi pentru proiecte din sectoarele de apă, energie, deşeuri solide sau transport.

BEI lucrează în România din 1991, canalizând finanţări de peste 17 miliarde euro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO