Bănci și Asigurări

Banca Mondială a modificat în creştere prognoza pentru evoluţia PIB în România, la 2,9% în acest an

Banca Mondială a modificat în creştere prognoza pentru...

Autor: Dorin Oancea

08.06.2022, 07:15 36

Banca Mondială a modificat în creştere prognoza pentru evoluţia PIB în România, la 2,9% în acest an, după estimarea de 1,9% făcută în aprilie.

În ianuarie instituţia financiară estima o creştere economică de 4,3%.

Instituţia a modificat şi estimarea de creştere economică din 2023 la 3,7$, de la 4,1% în aprilie.

Banca Mondială şi-a retrogradat şi estimarea privind creşterea economică globală la 2,9%, din cauza conflictului din Ucraina, care, alături de alţi factori, a provocat o scădere severă.

"Se aşteaptă ca creşterea globală să se prăbuşească de la 5,7% în 2021 la 2,9% în 2022 - semnificativ mai puţin decât 4,1%, cât se anticipa în ianuarie", se arată în raportul Global Economic Prospects.

"Se aşteaptă ca economia mondială să înregistreze cea mai accentuată decelerare după o primă redresare din recesiune globală din ultimii peste 80 de ani", a adăugat instituţia.

Creşterea economică mondială îşi revenise la 5,7% anul trecut, după încetinirea cauzată de pandemia Covid-19.

"Războiul din Ucraina, blocajele din China, întreruperile din lanţul de aprovizionare şi riscul de stagflaţie lovesc în creştere. Pentru multe ţări, recesiunea va fi greu de evitat", a declarat preşedintele băncii, David Malpass.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO