Bănci și Asigurări

Banca Naţională are spaţiu să ieftinească leii chiar de luna aceasta, cred analiştii

Banca Naţională are spaţiu să ieftinească leii chiar...

Autor: Andra Oprescu

16.09.2014, 00:04 459
Analiştii apreciază că în şedinţa de politică monetară care va avea loc la finalul lunii BNR va reduce din nou dobânda-cheie cu 0,25 puncte procentuale. Astfel, dobânda-cheie ar urma să ajungă la un nou minim, de 3% pe an, faţă de 3,25% cât este în prezent.

Totodată, reducerea dobânzii de politică monetară va fi cel mai probabil însoţită de o reducere a coridorului pentru facilitatea de depozit şi credit (dobânzile la care băncile se îm­prumută de la BNR şi respectiv plasează bani la BNR pe termen de o zi) cu scopul de a evita o dobândă de 0% pentru facilitatea de depozit.

„BNR are condiţiile necesare pentru a continua procesul de relaxare monetară, iar reducerea dobânzii-cheie de către Banca Centrală Europeană creează spaţiu pentru acest lucru“, a pus Mihai Pătrulescu, senior economist al UniCredit Ţiriac.

WikiZF: Profilul companiei UniCredit Ţiriac

Creşterea economică slabă comparativ cu aşteptările anterioare este privită ca un argument pentru continuarea procesului de relaxare monetară de către BNR. Totodată, nivelul redus al inflaţiei  îi permite băncii centrale adoptarea unor astfel de măsuri. În luna august, BNR a redus din nou prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,3% la 2,2%.

Datele pe primul semestru au anulat optimismul analiş­tilor: economia a căzut cu 1% în trimestrul al doilea  şi, potri­vit datelor revizuite ale Eurostat, în primul trimestru econo­mia a scăzut cu 0,2% comparativ cu trimestrul patru 2013. După aceste rezultate dezamăgitoare, ritmul de creştere economică din primul semestru al acestui an faţă de primele şase luni ale lui 2013 a fost de doar 2,4%, deşi analiştii anticipau o creştere de peste 3,5%, ceea ce a dus şi la revizuirea prognozelor de creştere pentru tot anul. Şansele ca economia să aibă un avans de 3%, cât era aşteptat anterior, s-au înde­părtat, analiştii estimând acum o creştere apropiată de 2%.

Posibilitatea ca BNR să reducă dobânda-cheie luna aceasta este întărită şi de decizia Băncii Centrale Europene de săptămâna trecută de a reduce dobânda de politică monetară la un nou minim, de la 0,15% la 0,05% şi pe cea a depozitelor constituite de bănci de la -0,1% la -0,2%.

Continuarea măsurilor de relaxare monetară este încurajată şi de afirmaţiile guvernatorului Mugur Isărescu care a precizat că banca centrală „ar mai putea avea câmp de reducere a dobânzii-cheie“ şi că ratele rezervelor minime obligatorii vor continua să scadă „într-un dozaj adecvat şi la momentul oportun“.

Guvernatorul a precizat luna trecută şi că BNR este pregătită pentru  apropierea dobânzilor la care băncile se împrumută între ele de nivelul dobânzii de politică monetară, obiectiv ce poate fi realizat prin îngustarea coridorului pentru facilitate de credit şi cea de depozite şi prin gestionarea adecvată a lichidităţii.

Ratele rezervelor minime obligatorii nu sunt aşteptate să scadă deocamdată, nivelul lichidităţii din piaţă fiind destul de ridicat. Reluarea creditării în moneda naţională, care va reduce excesul de lichiditate, va permite reducererea RMO la lei.

WikiZF: Profilul companiei Raiffeisen

 

Ce spun analiştii băncilor

UniCredit

Anticipăm o reducere de a dobânzii-cheie spre 3% şi până la 2,75% până la finalul anului. Aceasta va fi probabil însoţită de o reducere a coridorului de variaţie. BNR are condiţiile necesare pentru a continua procesul de relaxare monetară, iar reducerea dobânzii-cheie de către Banca Centrală Europeană creează spaţiu pentru acest lucru. Nu credem că rata rezervelor minime se va reduce acum. Probabil că BNR va reduce RMO pe măsură ce lichiditatea din piaţă va fi absorbită.

 

Raiffeisen

Ne aşteptăm la o reducere cu încă 0,25 de puncte procentuale a ratei de dobândă de politică monetară, până la 3%. De asemenea, ne aşteptăm la o îngustare a coridorului de variaţie de la ±3% la ±2,75%. Este foarte puţin probabil să vedem o reducere a ratei rezervelor minime obligatorii, dar nu este exclus ca acest lucru să se întâmple până la finalul anului.

 

BCR

Creşterea economică încetineşte într-un moment când presiunile inflaţioniste sunt reduse, ceea ce indică o continuare a relaxării monetare de către BNR. Este posibilă o nouă reducere de 25 de puncte procentuale  a ratei-cheie până la sfârşitul anului 2014, iar în ceea ce priveşte ratele rezervelor minime obligatorii sunt posibile reduceri chiar în următoarele luni, în special la lei.

 

BRD

Este aşteptată o reducere de 25 puncte procentuale a dobânzii-cheie luna aceasta. Perspectivele favorabile în ceea ce priveşte inflaţia şi creşterea economică ezitantă susţin continuarea procesului de relaxare monetară. Totuşi, implicaţiile asupra ratelor pe termen scurt  vor fi limitate de reducerea ratei repo din cauza managementului lichidităţii. Cele mai eficiente metode de a reduce ratele din piaţă sunt managementul lichidităţii şi reducerea RMO la lei. Totuşi, reducerea dobânzii-cheie va fi prioritară pentru a permite un anumit timp de acomodare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO