Bănci și Asigurări

Banca Românească raportează pierderi: 1 mil. €

Banca Românească raportează pierderi: 1 mil. €

Autor: Voican Razvan

29.05.2011, 23:45 593

Grupul elen National Bank of Greece, care controlează BancaRomânească, a raportat o pierdere de 1 milion de euro dinoperaţiunile locale la sfârşitul trimestrului I, comparativ cu unprofit de 12 mil. euro în aceeaşi perioadă din 2010.

NBG se adaugă astfel celorlalte bănci greceşti mari cuprezenţă locală care au înregistrat rezultate negative - Alpha Bankşi Bancpost (EFG Eurobank).

"Anumite expuneri din sectorul corporate au afectat calitateaactivelor şi profitabilitatea", potrivit raportului publicat laAtena.

Ponderea creditelor neperformante s-a dublat de la 4,1% întrimestrul I 2010 la 8,5% în trimestrul I din acest an.Cheltuielile cu provizioanele au urcat cu 16%, la 12 mil. euro.

Banca Românească s-a confruntat cu declinul abrut al câştiguluidin comisioane şi taxe, care a căzut cu 73%, până la 3 mil. euro.Venitul net din dobânzi a scăzut cu 26%, până la 22 mil. euro, întimp ce cheltuielile operaţionale s-au diminuat cu numai 8%, la 17mil. euro.

Restrângerea afacerilor vizibilă la nivelul majorităţii băncilorde pe piaţă s-a reflectat în scăderea soldului creditelor corporatecu 7%, la 1,22 mld. euro, însă la retail stocul de finanţări aurcat cu 3% faţă de trimestrul I 2010, la puţin peste un miliard deeuro. Per ansamblu, creditele acordate de Banca Românească auscăzut cu 3%, la 2,23 mld. euro, iar depozitele atrase cu 5%, la 1mld. euro. Rămâne astfel un dezechilibru de finanţat de 1,2 mld.euro.

Spre deosebire de datele publicate la Atena la nivel de grup,Banca Românească a înregistrat în 2010 o pierdere netă de 27 mil.lei după standardele internaţionale de raportare, respectiv de 72mil. lei după standardele locale.

De asemenea, pentru 2011 a fost bugetată o pierdere de 52 mil.lei în IFRS, respectiv de 86 mil. lei în IFRS.

Banca Românească a fost în 2010 pe locul 12 în clasamentulactivelor, cu o cotă de piaţă de 2,24%.

Remuneraţia administratorilor: 500 de euro pelună

Acţionarii Băncii Româneşti au hotărât la începutul acestei lunica remuneraţia acordată anul acesta membrilor Consiliului deAdministraţie să fie de 500 de euro pe lună. Organismul deconducere are 11 locuri, dintre care trei sunt vacante (inclusivunul de vicepreşedinte). Crina Cosma, director general adjunct albăncii şi fost CEO interimar, a primit un nou mandat de membru alConsiliului de Administraţie. Din Consiliu face parte şi PetruRareş, fost preşedinte al Băncii Româneşti. Marinis Stratopoulos,directorul general al instituţiei de credit, a fost numit şivicepreşedinte al CA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO