Bănci și Asigurări

Banca Tiriac ieftineste creditele de consum in lei

08.10.2004, 00:00 11

Banca Tiriac a redus, de la inceptul lunii, dobanzile la creditele in lei destinate clientilor persoane fizice cu pana la trei puncte procentuale.
Modificarile de dobanda vizeaza creditele Auto, Metro, Multicredit, Personal si cele destinate achizitionarii de bunuri de consum prin intermediari (magazine specializate). Banca ofera de asemena, o reducere de un punct procentual a dobanzii persoanlor care au deschis un Cont Central, in care sa primeasca salariul.
"Oferta bancii este mai avantajoasa pentru clientii persoane fizice care au deschis un Cont Central. Acestia beneficiaza de dobanzi mai mici, dar si de conditii speciale pentru celelalte produse oferite de catre banca", a declarat Cristian Parvu, vicepresedintele bancii.
Astfel, dobanda la creditul Auto in lei a scazut de la 29% la 26% pe an, respectiv 25% pe an pentru clientii care au deschis un Cont Central. La creditul Metro, destinat achizitionarii de bunuri de folosinta indelungata in reteaua magazinelor Metro, dobanda este tot de 25% pe an, pentru clientii care detin un Cont Central. Pentru creditele Personal si Multicredit banca percepe dobanzi fixe. Potrivit site-ului bancii, dobanda orientativa era la lei de 29% pe an, nivel de la care a scazut cu teri puncte procentuale.
Modificarile de dobanda au avut loc in contextul in care mai multe banci de pe piata au operat reduceri asemanatoare. Diminuarile de dobanda operate de Banca Tiriac au acceasi intensitate cu cele intreprinse de Banca Comerciala si de Raiffeisen Bank, fiind printre cele mai mari de pe piata. In prealabil, banca a operat si diminuari ale dobanzilor platite la depozitele atrase, pentru a-si proteja marjele de castig. Acele diminuari au fost insa de mai mica intensitate. Printre bancile care au operat modificari de dobanzi la creditele acordate se numara pana acum, pe langa cele trei, BRD - Groupe Societe Generale, Alpha Bank si Banca Romaneasca. Ulimele doua au operat insa diminuari de dobanzi numai la creditele acordate persoanelor juridice.
Evolutia indicatorilor macroeconomici, si in special diminuarea inflatiei, au determinat Ministerul Finantelor si Banca Nationala sa incurajeze scaderea dobanzilor pe piata interbancara. Din luna iunie, BNR a operat mai multe modificari ale dobanzii de interventie, aceasta scazand cu 2,5 puncte procentuale cumulat, pana la 18,75%. Ultima diminuare a dobanzii de interventie a avut loc in luna august. Asa cum anuntasera inca de la inceputul acestui proces, majoritatea bancherii au asteptat o diminuare a dobanzii de interventie de aproximativ doua puncte procentuale inainte de a opera, la randul lor, modificari.
Fitch Ratings, agentia internationala de rating, a imbunatatit recent calificativul pe termen lung acordat Bancii Tiriac de la "B" la "B+", perspectiva acestuia fiind stabila. La sfarsitul primului semestru banca a obtinut un profit de 17,6 milioane de euro si detinea active in valoare de 535 de milioane de euro.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO