Bănci și Asigurări

Banca Transilvania a majorat dobanda la 12% pe an ca sa atraga lei de la clienti

Banca Transilvania a majorat dobanda la 12% pe an ca sa atraga lei de la clienti

Click pentru imaginea intreaga

03.09.2008, 19:10 39

Banca Transilvania (BT) plateste o dobanda de 12% pe an la un depozit cu scadenta atipica, de 111 zile, pozitionandu-se astfel printre jucatorii care platesc cel mai mult pentru a atrage fonduri de la clientela.
Recordul este insa detinut momentan de israelienii de la Bank Leumi, care ofera un depozit promotional cu maturitatea de o luna si o dobanda de 20% pe an. Acest produs poate fi contractat insa doar pana la sfarsitul lunii septembrie, fiind oferit cu ocazia aniversarii a doi ani de prezenta pe piata locala.
BT a majorat acum dobanzile la lei pe toata linia, cresterile fiind in medie de jumatate de punct procentual. Pentru depozitele standard in lei dobanzile sunt de 9,5% pe an (la scadenta de o luna) si 10% pe an, pentru scadentele de trei, sase, noua si douasprezece luni.
Mai multe banci au ales de altfel sa majoreze dobanzile la acest inceput de luna. Miscarea vine dupa ce dobanzile au urcat puternic si pe piata monetara interbancara, unde dealerii au ajuns sa plateasca dobanzi de 13% sau chiar 16% pe an pentru a atrage lichiditati pe perioade scurte.
In general bancile si-au aliniat dobanzile pe palierul de 9%-10% pe an, in timp ce jucatorii mai mici, precum Italo-Romena, ProCredit Bank, Garanti, OTP, Credit Europe sau Libra platesc peste 11% pe an pentru a-si convinge clientii sa economiseasca lei.
Chiar si jucatorii mari si-au specializat ofertele de produse de economisire, rasplatind mult mai bine depunerile mari. Spre exemplu, BCR plateste 10,5% pe an pentru depozitele pe trei luni daca suma plasata este mai mare de 10.000 de lei, in timp ce pentru sumele mai mici de 5.000 de lei dobanda este de numai 9,5% pe an.
BT ofera pe langa depozitele clasice si o serie de produse cu scadente intermediare, la care dobanzile sunt mai mari. Spre exemplu, depozitul Anotimpuri are maturitatea de 45 de zile, iar dobanda este de 11,25% pe an, in timp ce pentru un depozit pe 210 zile banca plateste 10,5% pe an.
Bancile au ajuns sa intre intr-o competitie puternica pentru atragerea de lichiditati de la clienti, mai ales in lei. Pentru jucatorii care nu au in spate actionari care sa le acorde finantari, asa cum este cazul BT, situatia este cu atat mai dificila, iar dependenta de resursele atrase de la clienti este puternica.
Daca in anii trecuti piata bancara era supralichida, iar BNR era nevoita sa intervina frecvent pentru a absorbi leii in exces, situatia aproape s-a inversat din aceasta primavara.
Pe fondul unei dinamici sustinute a creditarii, leii din piata interbancara au ajuns in economie - la companii sau la populatie- iar bancile trebuie sa atraga acum lei pentru a continua sa acorde imprumuturi si rambursa depozitele ajunse la scadenta. Pe fondul cererii mai mari, costul lichiditatilor pe piata interbancara a crescut.
De altfel, la inceputul lunii august Banca Nationala a fost nevoita chiar sa imprumute bancile cu lei, pentru a atenua presiunea pe lichiditati care impinsese dobanzile pana la 18% pe an.

Ce a decis Adunarea Generala a Actionarilor
Actionarii Bancii Transilvania au aprobat in AGA de luni modificarea valorii nominale a unei actiuni BT, de la 0,1 lei / actiune, la 1 leu /actiune, capitalul social al bancii ramanand nemodificat. De asemenea, a fost aprobata mandatarea Consiliului de Administratie pentru a derula si finaliza proceduri specifice de rascumparare de actiuni BT, respectiv: Consiliul de Administratie poate decide cumpararea a pana la maximum 5% din actiunile emise de societate (adica un numar maxim de 529.848.091 actiuni, cu valoarea nominala de 0,1 lei /actiune), la un pret cuprins intre 0,4 lei si 0,28 lei, pentru o perioada de maximum 18 luni. Dupa consolidarea valorii nominale, actiunile vor fi cumparate in limitele de pret de 4 lei, respectiv 2,8 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO