Bănci și Asigurări

Banca Transilvania a semnat astăzi preluarea Volksbank România. Urmează analiza reţelei de sucursale, a personalului, a procedurilor şi în final va fi integrarea

Banca Transilvania a semnat astăzi preluarea Volksbank...

Autor: Cristian Hostiuc

07.04.2015, 13:13 6344

Banca Transilvannia a semnat în această dimineaţă tranzacţia de preluare a Volksbank România, detaliile financiare finale urmând sa fie anunţate după-amiză. Tranzacţia fusese anunţată în decembrie anul trecut, dar înainte de a fi finalizată avea nevoie de avizeze BNR şi Consiliului Concurenţei.

După-amiază se va anunţa oficial şi propunerea pe care o va face Banca Transilvania clienţilor Volkbank care au credite în franci elveţieni, respectiv discounturile oferite astfel încât clienţii să-şi transforme creditele din franci în lei sau euro. Formele de discount ar putea să reducă soldul datoriei cu până la aproape 30%.

Achiziţia Volksbank de  către Banca Transilvania va fi cea mai mare preluare şi fuziune de pe piaţa bancară româneacsă având în vedere că se unesc locurile trei şi nouă. Preluarea are loc fără ca acţionarii BT să vină cu capital suplimentar.

Horia Ciorcilă, preşedintele băncii, spune că din septembrie cifrele Volksbank vor fi consolidate în bilanţul Băncii Transilvania, iar până în martie 2016 trebuie să se termine integrarea. El a menţionat că firma de consultanţă ATKearney, împreună cu o echipă detaşată de la Banca Transilvania, urmează să analizeze reţeaua de sucursale pentru a decide ce rămâne şi unde, va urma analiza de personal, procedurile de funcţionare şi sistemul IT. 

”Nu vedem o bancă cu 700 de sucursale”, a menţionat el. Cumulat cele două bănci au în acest moment peste 700 de sucursale, existând suprapuneri pe aceeaşi stradă sau în acelaşi cartier. 

Omer Tetik, CEO-ul Băncii Transilvania, spune ”nu avem prejudecăţi” nici în privinţa personalului, nici în privinţa reţelei. 

Sediul central al Băncii Transilvania va rămâne la Cluj, acesta fiind un avantaj foarte mare pentru noi, a menţionat Ciorcilă. 

În privinţa ofertei pe care Banca Transilvania o va face clienţilor Volksbank care au credite în franci elveţieni, Omer Tetik spune că vrem să rezolvăm această problemă ”amiabil”. 

În acest moment Volksbank are credite în franci elveţieni de aproape 3 miliarde de lei, numărul debitorilor fiind de 18.300. 

Noi vom propune o reducere a soldului creditelor în franci elveţieni de peste 30%, ajungându-se chiar şi la 35%, a menţionat Tetik. 

Oferta va fi detaliată în următoarele ore. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO