Bănci și Asigurări

Banca Transilvania are avizele BNR şi Consiliului Concurenţei pentru a prelua subsidiara locală a Volksbank

Banca Transilvania are avizele BNR şi Consiliului...

Autor: Ciprian Botea

18.03.2015, 00:00 1086

Banca Transilvania, care semnase la finalul anului trecut un acord de preluare a subsidiarei locale a Volksbank, a primit avizul BNR şi pe cel al Consiliului Concurenţei pentru a finaliza această tranzacţie.

„Analiza Consiliului Concurenţei a condus la concluzia că operaţiunea de concentrare economică  nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia, în special prin crearea sau consolidarea unei poziţii dominante”, potrivit reprezentanţilor autorităţii de concurenţă.

Oficialii Băncii Transilvania estimau recent că preluarea Volksbank ar putea avea loc într-un interval de două luni, ulterior urmând să fie derulat un proces de integrare a Volksbank în structura băncii de la Cluj. Noua entitate ar urma să ajungă la o cotă de piaţă de 13% şi ar concura cu BRD pentru poziţia a doua din sistemul bancar. Banca Transilvania se află în acest moment pe locul al treilea în sistemul bancar cu o cotă de piaţă de circa 10% şi ar urma să preia de la Volksbank active de circa 3 miliarde de euro.

Consiliul Concurenţei emisese anterior o derogare de la prevederile legii, care îi permitea Băncii Transilvania să se implice în găsirea de soluţii pentru clienţii cu credite în franci elveţieni ai Volksbank, afectaţi puternic de deprecierea monedei elveţiene. Volksbank are circa 20.000 de clienţi cu credite în franci elveţieni şi pregăteşte o conversie a creditelor în lei sau euro cu aplicarea unui discount.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO