Bănci și Asigurări

Banca Transilvania cumpără OTP cu 347,5 mil. euro şi îşi consolidează poziţia de lider, având peste o cincime din piaţă. În urma acestei tranzacţii se încheie o istorie de 20 de ani a OTP Bank în România

Banca Transilvania, liderul pieţei bancare româneşti, are 20% cotă de piaţă după active, peste 4 milioane de clienţi şi aproximativ 10.000 de angajaţi.

Banca Transilvania, liderul pieţei bancare româneşti, are 20% cotă de piaţă după active, peste 4 milioane de clienţi şi aproximativ 10.000 de angajaţi.

Autor: Claudia Medrega

12.02.2024, 00:08 1882

Tranzacţia mai are nevoie de aprobările de la BNR şi Consiliul Concurenţei OTP Bank este a patra bancă achiziţionată în ultimul deceniu de Banca Transilvania, liderul pieţei bancare româneşti, după Idea Bank (2022), Bancpost (2018) şi Volksbank (2015).

Tranzacţia prin care Banca Transilvania cumpără entităţile din România ale grupului maghiar OTP, respectiv OTP Bank, OTP Leasing şi OTP Asset Management, a fost parafată săptămâna trecută, preţul fiind de 347,5 mil. euro, ceea ce înseamnă un multiplu de 0,75 faţă de activele OTP. În urma acestui acord, OTP Bank pleacă din România după 20 de ani, perioadă în care a câştigat teren, atât prin achiziţii, cât şi prin creştere organică, urcând în top 10 al celor mai mari bănci de pe piaţa locală.

OTP Bank este a patra bancă achiziţionată de Banca Transilvania - liderul pieţei bancare locale, cu o cotă de piaţă de peste 20% -, după Idea Bank (2022), Bancpost (2018) şi Volksbank (2015).

Consiliul de administratie al Băncii Transilvania a aprobat joi 8 februarie perfectarea tranzacţiei pentru achiziţionarea a 100% din acţiunile OTP Bank România, precum şi a altor companii din Grupul OTP România (inclusiv OTP Asset Management SAI şi OTP Leasing România IFN), iar semna­rea contractului dintre Banca Transilvania şi OTP a avut loc vineri.

Tranzacţia mai are nevoie de aprobările de la BNR şi Consiliul Concurenţei.

Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, a declarat că ìpentru Grupul Banca Transilvania, achiziţia afacerii OTP Group în România este o oportunitate de a ne întări poziţia de lider pe piaţă şi de a contribui la consolidarea pieţei bancare din România.î

OTP Bank România, bancă din top 10, a intrat pe piaţa românească la începutul anilor 2000 prin achiziţia Robank, iar ulterior a încercat să-şi extindă prezenţa şi prin alte achiziţii şi să-şi majoreze cota de piaţă în România. Ungurii au fost interesaţi şi de BCR, Banca Transilvania, Banca Ţiriac, Banca Carpatica sau RBS, OTP devenind în trecut Ñcumpărătorul de serviciuî din sistemul bancar local, însă fără prea mult succes. În cele din urmă, OTP a mers înainte prin creştere organică. Însă, la circa un deceniu după preluarea Robank, OTP a reuşit să mai facă o achiziţie în România, preluând subsidiara locală a portughezilor de la Millennium Bank, printr-o tranzacţie parafată în 2014 şi finalizată în 2015. În anul 2018 extinderea OTP pe piaţa românească a fost oprită de decizia fără precedent a BNR care nu a aprobat tranzacţia prin care banca românească cu capital maghiar intenţiona să cumpere Banca Românească.

OTP Bank, a 10-a bancă mare din România, are 2,64% cotă de piaţă după active, aproape 420.000 de clienţi persoane fizice şi peste 22.000 de clienţi corporate şi IMM, şi 1.800 de angajaţi.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24