Bănci și Asigurări

Banca Transilvania: Firmele mici au fost primele lovite de criză, dar acum dau semne de revenire

Banca Transilvania: Firmele mici au fost primele lovite de criză, dar acum dau semne de revenire

Autor: Liviu Chiru

22.02.2011, 23:55 44

Banca Transilvania (BT) şi-a planificat să dea anul acestacredite fără garanţii de 300 de milioane de lei firmelor mici şimijlocii, segment pe care are tradiţional o poziţie puternică şiunde vede în continuare posibilitatea unor afaceri profitabile.

"Vrem să creştem după aproape trei ani în care şi noi şiclienţii noştri am stagnat. La firmele mici au apărut primeleprobleme la începutul crizei, tot aici apar acum primele semne derevenire", a spus Robert Rekkers, directorul general al băncii. Elspune că anul acesta BT trebuie să câştige cotă pe segmentulIMM-urilor, dar şi la nivelul activelor totale, după ce şi în 2010şi-a majorat cota de piaţă generală de la 5,8% la 6,3%.

Banca a lansat ieri un credit fără garanţii pentru firmele mici,prin care pot fi accesate finanţări de până la 60.000 de lei, la odobândă de 12% pe an. Rekkers speră că în 12 luni noul credit vaaduce 6.000 de clienţi noi.

"Avem resurse şi ieşim la atac. Putem câştiga cotă de piaţă peun segment rentabil, cum este cel IMM. În corporate deja este oconcurenţă acerbă pe preţ. Acolo toate băn­cile vin cu preţuriagresive la credite", spune Rekkers. El a arătat că pe segmentulIMM-urilor ponderea creditelor neperformante deja s-a stabilizat.În schimb, se aşteaptă în continuare la probleme pe retail şi înzona firmelor mari (categorie în care BT include companiile cuafaceri anuale de peste 4 mil. lei). Astfel, crediteleneperformante vor atinge vârful abia la sfârşitul primuluisemestru.

Chiar dacă problemele legate de creditele neperformante vorcontinua să dea bătăi de cap, BT nu are în plan să ceară baniacţionarilor anul acesta, după ce în toamna trecută a derulat omajorare de capital cu 91 de milioane de euro, din care 26 mil.euro cash. "Managementul nu va propune în Adunarea Generală aAcţionarilor din aprilie o majorare de capital cu bani noi."

Şeful BT spune că dobânzi de o singură cifră la creditele în leipentru firme nu sunt imposibil de imaginat, însă ar fi nevoie şi deun semnal de la BNR pentru ieftinirea creditării. El vede însă şiriscuri pentru un asemenea scenariu optimist.

"Trendul de scădere a dobânzilor va con­tinua, dar sunt şi multeincertitudini. Chiar dacă vrem, nu putem ignora ce se întâmplă înLibia, pentru că situaţia aceasta afectează preţul petrolului, careare efecte în inflaţie. Dacă inflaţia creşte, cum mai pot scădeadobânzile?", punctează Rekkers.

BNR prognozează că inflaţia va încetini de la 6,9% în prezent la3,6% în decembrie, condiţii în care mai mulţi analişti anticipeazăcă şi dobânda de politică monetară va coborî de la 6,25% pe an pepalierul de 5% pe an. Rekkers evită să facă pariuri în privinţadobânzii BNR.

El spune totuşi că deja dobânda de 12% la un credit fărăgaranţii în lei este atractivă. BT a lansat recent o campanie şipe zona de retail, cu un credit de consum cu dobânda calculată înfuncţie de indicatorul Robor la 6 luni plus o marjă de 6 puncteprocentuale, care înseamnă în prezent 12,6% pe an. Comisionul deanaliză dosar este zero. De altfel, oficialul BT spune că se simteo revenire a cererii şi din partea clienţilor persoane fizice,chiar dacă statisticile arată că populaţia estesupraîndatorată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO