Bănci și Asigurări

Banca Transilvania ia un împrumut de 25 mil. euro de la BERD pentru a sprijini creditarea firmelor care se confruntă cu provocări din cauza războiului din Ucraina

Banca Transilvania ia un împrumut de 25 mil. euro de la...

Autor: Mircea Nica

05.09.2022, 00:02 197

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) finanţează cu 25 mil. euro Banca Transilvania, cea mai mare bancă sistemică din România, pentru a-şi sprijini împrumuturile acordate întreprinderilor care se confruntă cu provocări din cauza războiului din Ucraina şi pentru a o ajuta în continuare să susţină economia, potrivit informaţiilor transmise de BERD. Împrumutul se încadrează în cadrul de 2 mld. euro al BERD pentru rezilienţă şi mijloace de trai, care sprijină companiile şi ţările afectate direct sau indirect de războiul din Ucraina. Economia românească a fost afectată negativ de efectele de propagare ale războiului, inclusiv de inflaţie.

Preţurile de consum au crescut cu 15,1% faţă de anul trecut în iunie, în timp ce preţurile de producţie au crescut cu 48,1% şi lanţurile de aprovizionare şi infrastructura logistică sunt tensionate, afectând un spectru larg din economie. Împrumutul va respecta, de asemenea, Directiva Uniunii Europene privind Rezoluţia şi Redresarea Bancară, ajutând Banca Transilvania să-şi atingă obiectivele de reglementare.

Banca Transilvania este cea mai mare bancă din România după active totale, cu o reţea de aproximativ 500 de sucursale la sfârşitul anului 2021. Banca este listată la Bursa de Valori Bucureşti având peste 60% din capitalul său deţinut de investitori români. Rezilienţa sa promovează stabilitatea pentru sectorul bancar local în ansamblu, în timp ce banca joacă un rol major în facilitarea finanţării afacerilor locale. BERD a investit aproape 10 mld. euro în 493 de proiecte din ţară până în prezent. O prioritate a BERD în activitatea sa în România este diversificarea şi aprofundarea sistemului financiar şi consolidarea rezistenţei acestuia.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO