Bănci și Asigurări

Banca Transilvania: Noua taxă este o naţionalizare a profiturilor. Va crea grave dezechilibre în sistemul bancar şi economie

Banca Transilvania: Noua taxă este o naţionalizare a...
17.01.2019, 00:08 2985

Reacţie extrem de dură a celei mai mari bănci româneşti, Banca Transilvania, faţă de taxa bancară: „Este o naţionalizare a profiturilor. Va crea dezechilibre imediate şi grave în sectorul bancar şi în toată economia, cu efecte directe asupra populaţiei şi antreprenorilor locali“.

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din Ro­mâ­nia după fu­ziu­nea cu Banc­post, a trans­mis la solicitarea ZF pri­ma reacţie, foarte cri­tică, faţă de decizia guver­nu­lui de a im­po­zita su­pli­mentar băncile.

BT afirmă că este vorba de o naţionalizare a profitu­rilor care va opri orice plan de dezvoltare al băncii în perioada următoare, că a oferit finanţări noi de 7 miliarde de lei în ultimii trei ani IMM-urilor şi microîntreprinderilor şi că taxa, dacă se va aplica trimestrial, va avea con­secinţe grave asupra sistemului bancar, a eco­no­miei, asupra populaţiei şi antreprenorilor.

„Vedem că suntem pe­na­li­zaţi suplimentar cu o taxă pe ac­tive, care, în opinia noas­tră, înseam­nă na­ţio­na­lizarea pro­fi­tu­ri­lor, chiar dacă Banca Transilvania a ofe­rit deja discount la active sau am lucrat cu marjă redusă, impusă de stat“, a transmis banca.

Reprezentanţii băncii afir­mă că tot planul iniţial de a continua consolidarea în sectorul bancar din România va fi dat peste cap. „Având în vedere incertitu­dinea generată de discuţiile legate de această taxă, pre­cum şi tur­bulenţele econonomice pe care ta­xa­rea su­pli­men­tară le va aduce, nu avem in­ten­ţia să con­tinuăm planul de achiziţii în Ro­mâ­nia, aşa cum ne propuseserăm“. Cea mai gra­vă con­secinţă va fi asupra eco­nomiei şi antre­pre­norilor, pentru că finanţările vor fi puse în pericol.

„Taxa va duce la dezechilibre imediate şi grave atât în sectorul bancar, cât şi la nivelul în­tre­gii economii, cu efecte directe asupra popu­laţiei şi antreprenorilor locali“, afirmă banca.

Banca Transilvania a pierdut la Bursa din Bucureşti o treime din valoare după introdu­ce­rea acestei taxe, de la o capitalizare de 11,3 mld. lei pe 18 decembrie 2018 coborând la 8,3 mld. lei pe 16 ianuarie 2018.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO