• Leu / EUR4.7340
  • Leu / GBP5.3251
  • Leu / USD4.2803
Bănci și Asigurări

Banca Transilvania: Noua taxă este o naţionalizare a profiturilor. Va crea grave dezechilibre în sistemul bancar şi economie

Banca Transilvania: Noua taxă este o naţionalizare a profiturilor. Va crea grave dezechilibre în sistemul bancar şi economie
17 ian 2019 2944

Reacţie extrem de dură a celei mai mari bănci româneşti, Banca Transilvania, faţă de taxa bancară: „Este o naţionalizare a profiturilor. Va crea dezechilibre imediate şi grave în sectorul bancar şi în toată economia, cu efecte directe asupra populaţiei şi antreprenorilor locali“.

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din Ro­mâ­nia după fu­ziu­nea cu Banc­post, a trans­mis la solicitarea ZF pri­ma reacţie, foarte cri­tică, faţă de decizia guver­nu­lui de a im­po­zita su­pli­mentar băncile.

BT afirmă că este vorba de o naţionalizare a profitu­rilor care va opri orice plan de dezvoltare al băncii în perioada următoare, că a oferit finanţări noi de 7 miliarde de lei în ultimii trei ani IMM-urilor şi microîntreprinderilor şi că taxa, dacă se va aplica trimestrial, va avea con­secinţe grave asupra sistemului bancar, a eco­no­miei, asupra populaţiei şi antreprenorilor.

„Vedem că suntem pe­na­li­zaţi suplimentar cu o taxă pe ac­tive, care, în opinia noas­tră, înseam­nă na­ţio­na­lizarea pro­fi­tu­ri­lor, chiar dacă Banca Transilvania a ofe­rit deja discount la active sau am lucrat cu marjă redusă, impusă de stat“, a transmis banca.

Reprezentanţii băncii afir­mă că tot planul iniţial de a continua consolidarea în sectorul bancar din România va fi dat peste cap. „Având în vedere incertitu­dinea generată de discuţiile legate de această taxă, pre­cum şi tur­bulenţele econonomice pe care ta­xa­rea su­pli­men­tară le va aduce, nu avem in­ten­ţia să con­tinuăm planul de achiziţii în Ro­mâ­nia, aşa cum ne propuseserăm“. Cea mai gra­vă con­secinţă va fi asupra eco­nomiei şi antre­pre­norilor, pentru că finanţările vor fi puse în pericol.

„Taxa va duce la dezechilibre imediate şi grave atât în sectorul bancar, cât şi la nivelul în­tre­gii economii, cu efecte directe asupra popu­laţiei şi antreprenorilor locali“, afirmă banca.

Banca Transilvania a pierdut la Bursa din Bucureşti o treime din valoare după introdu­ce­rea acestei taxe, de la o capitalizare de 11,3 mld. lei pe 18 decembrie 2018 coborând la 8,3 mld. lei pe 16 ianuarie 2018.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7340
Diferență: -0,0296
Ieri: 4.7354
Azi: 4.2803
Diferență: 0,3493
Ieri: 4.2654
Azi: 5.3251
Diferență: 0,241
Ieri: 5.3123
Azi: 4.3235
Diferență: 0,0532
Ieri: 4.3212