Banca Transilvania: PIB-ul României ar putea decelera pe termen mediu, la 4,1% în 2018 şi 3,4% în 2019

7 dec 2017 Autor: Roxana Rosu

Banca Transilvania estimează o temperare a creşterii economice pe termen mediu, la 4,1% în 2018 şi 3,4% în 2019, după avansul de 6% estimat pentru 2017, evoluţie bază pe maturizarea ciclului economic post-criză (global şi european) şi  rebalansarea politicii economice pe plan intern, cu impact asupra costurilor de finanţare şi influenţă la nivelul comportamentelor investiţional şi de consum.

De asemenea, banca a lansat şi primele prognoze pe 2020, prognozând o creştere de 2,6% a PIB.

Potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), economia internă a crescut cu un ritm trimestrial de 2,6% în T3, în accelerare de la 2% în T2.

În dinamică an/an PIB-ul a consemnat un avans de 8,8%, cea mai bună evoluţie din ultimii 9 ani.

Cererea internă a avut o contribuţie de 10 puncte procentuale la ritmul anual de creştere economică în T3.

”Se evidenţiază accelerarea investiţiilor productive (ritm de 8.8% an/an – cel mai bun din T4 2015). Redinamizarea investiţiilor sectorului privat a fost determinată de accelerarea consumului intern şi dinamica favorabilă a exporturilor, într-un context caracterizat prin nivelul redus al costurilor reale de finanţare”, comentează Andrei Rădulescu, senior economist BT.

 De asemenea, consumul populaţie (principala componentă a PIB) a consemnat un avans de 13,3% an/an, cel mai bun ritm din ultimii 10 ani (T3 2007).

Nu în ultimul rând, consumul public a contribuit cu 0,4 puncte procentuale la dinamica anuală a PIB-ului trimestrul trecut (creştere cu 3,1% an/an), evoluţie determinată de politicile bugetare şi de venituri pro-ciclice.

 
Cuvinte cheie:
consum
, pib
, avans
, crestere
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide