Bănci și Asigurări

Banca Transilvania preia creditele performante de retail ale sucursalei din România a Bank of Cyprus

Banca Transilvania preia creditele performante de retail...

Autor: Marius Oncu

28.01.2016, 19:40 1235

"Informaţiile cu privire la tranzacţie vor fi actualizate la momentul la care va avea loc perfectarea ei, estimată a se întâmpla la finele lunii februarie 2016", se arată într-un raport transmis de Banca Transilvania Bursei de Valori Bucureşti.

Banca Transilvania a semnat în decembrie 2014 un angajament ferm pentru achiziţionarea a 100% din acţiunileVolksbank România, iar la începutul acestui an a anunţat finalizarea procesului de fuziune cu Volksbank, circa 10% dintre cele 2,2 milioane de clienţi provenind de la banca achiziţionată, precum şi 400 de persoane dintre cei 7.300 de angajaţi. Detaliile financiare ale tranzacţiei nu au fost făcute publice.

Operaţiunea a fost aprobată, la sfârşitul lunii august, de Banca Naţională a României, data efectivă fiind ultima zi a lunii decembrie a anului trecut, când a încetat de drept valabilitatea autorizaţiei de funcţionare a Volksbank România.

Banca Transilvania este a treia instituţie de credit din sistemul bancar românesc în funcţie de active, după BCR şi BRD, iar în urma integrării va concura cu BRD pentru a doua poziţie pe piaţă. BT avea la 30 septembrie active de 39,39 miliarde lei, în urcare cu 10,6% faţă de finele anului trecut, în timp ce BRD a raportat active de 47,6 miliarde lei, de la 45,18 miliarde lei la sfârşitul lui 2014.

Activitatea Bank of Cyprus, cea mai mare bancă din Cipru, a fost puternic afectată de restructurarea sectorului bancar cipriot, aceasta fiind una dintre condiţiile impuse în 2013 de statele zonei euro şi FMI în schimbul unui program de ajutor financiar. A doua mare bancă a ţării, Cyprus Popular Bank, a fost închisă, iar activele bune au fost preluate de către Bank of Cyprus, însă şi aceasta a fost nevoită ulterior să vândă din operaţiunile din afara ţării.

Banca Transilvania a mai încercat preluarea Bank of Cyprus şi în trecut, în toiul crizei care a afectat Ciprul în 2013. Banca Centrală a Ciprului a respins însă în aprilie 2013 ofertele depuse de Banca Transilvania şi Raiffeisen Bank pentru preluarea totală sau parţială a sucursalei Bank of Cyprus şi a optat să găsească alternative de transfer în România a depozitelor de la unitatea locală.

Bank of Cyprus a fost până în urmă cu mai puţin de doi ani dintre acţionarii importanţi ai Băncii Transilvania.

Instituţia a ieşit din acţionariat în aprilie 2014, când a vândut pentru 368,1 milioane lei (82,5 milioane euro), aproape 10% din acţiunile Băncii Transilvania către SIF-uri. Bank of Cyprus a preluat 9,7% din acţiunile BT în 2009, pentru 58 milioane euro, iar în acelaşi an şi-a majorat participaţia până aproape la 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO