Bănci și Asigurări

Banca Transilvania şi-a bugetat un profit de 848 mil. lei şi o creştere a creditării de 6% pentru 2016

Banca Transilvania şi-a bugetat un profit de 848 mil....

Autor: Claudia Medrega

29.03.2016, 00:08 24492

Banca Transilvania, al treilea jucător din piaţa locală, a planificat pentru acest an investiţii de 183,6 mil. lei şi se aşteaptă să obţină un profit de 848 mil. lei, mizând pe creşterea creditării brute cu circa 6%.

Banca a raportat pentru anul trecut un profit net contabil de 2,4 miliarde de lei, în creştere cu 456% faţă de anul precedent, ca urmare a înregistrării câştigului de 1,6 miliarde de lei din tranzacţia de preluare a Volksbank România.

Pe lângă câştigul din această tranzacţie, Banca Transilvania a făcut în 2015 un profit de 767 mil. lei. Comparativ cu acest câştig, banca vrea să-şi majoreze în 2016 profitul net cu 10%, la 848 mil. lei.

Banca din Cluj a reuşit anul trecut să majoreze soldul împrumuturilor acordate cu peste 40% după achiziţia Volksbank, stocul de credite nete depăşind 25 mld. lei. Soldul creditelor brute a fost în 2015 de 27,7 mld. lei, iar în acest an banca vrea să ajungă la 29,5 mld. lei.

Pentru acest an, banca şi-a propus să dezvolte un model de microfinanţare pentru continuarea susţinerii antreprenoriatului românesc.

Sectoarele strategice pe care Banca Transilvania vrea să le finanţeze sunt agricultura, producţia industrială, exporturile, sectorul medical şi proiectele cofinanţate din fonduri europene. Totodată, banca intenţionează să se orienteze către segmente noi de activitate cum ar fi industriile creative şi profesiile liberale şi vrea să dezvolte activităţile de factoring pentru clienţi.

Creşterea calităţii portofoliului de credite, dezvoltarea aplicaţiilor de internet & mobile banking şi dezvoltarea proiectului Micro credite se află pe lista de priorităţi ale Băncii Transilvania.

Pe partea de depozite, banca a bugetat pentru 2016 o creştere de circa 5% până la 40,4 mld. lei. Totalul resurselor atrase de Banca Transilvania de la clienţi anul trecut a fost mai mare cu 27,8% faţă de nivelul din 2014.

Activele Băncii Transilvania au avansat anul trecut la 47,3 mld. lei, iar pentru acest an instituţia de credit se aşteaptă la un avans al activelor cu 5,3%, până la 49,8 mld. lei. Bugetul alocat pentru investiţiile din acest an se ridică la 183,6 mil. lei. Cea mai mare sumă, de 74,7 mil. lei, va fi alocată investiţiilor în IT şi carduri, iar pentru sucursale şi clădiri va fi investită suma de 54 mil. lei. Banca a alocat şi 26,4 mil. lei pentru „proiecte speciale“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO