Bănci și Asigurări

Banca Ungariei acceptă 70% din creditele băncilor drept colateral pentru furnizarea de lichidităţi

Banca Ungariei acceptă 70% din creditele băncilor drept...

Autor: Miruna Diaconu

18.03.2020, 00:07 219

Banca Centrală a Ungariei a anun­ţat o serie de măsuri urgente pentru a spri­jini companiile, acceptând 70% din cre­ditele performante ale băncilor drept colateral pentru furnizarea de lichi­dităţi şi cerând băncilor să aplice un moratoriu la plata ratelor pentru com­paniile afectate de criza pro­vocată de virusul din China, anunţă Reuters.

De asemenea, banca a anunţat un mo­ratoriu pentru rambursarea credi­te­lor acordate prin intermediul Fondului de Creştere, o schemă financiară finan­ţată de banca centrală prin care se furni­zează împrumuturi ieftine IMM-urilor.

Banca Centrală a Ungariei a anun­ţat că 70% din valoarea portofoliului de credite performante ale băncilor din Ungaria, în valoare 3.600 miliarde de fo­rinţi (11,5 mld. dolari), va putea fi uti­li­zat ca şi colateral pentru lichidităţi acor­date băncilor, care vor fi date mai de­parte în economie. „Ca rezultat al aces­tei măsuri, va­loa­rea totală a cola­te­ralului care va pu­tea fi utilizat, va fi mai mare cu 2500 mld. fo­rinţi (8,1 mld. dolari)“, a anunţat Banca Centrală a Ungariei, citată de Reuters.

„Acceptând creditele corporate ca şi colateral vom contribui la creşterea cre­ditării, precum şi la îmbunătăţirea lichi­dităţii băncilor“, a anunţat Banca Centrală a Ungariei.

Mişcarea vine în condiţiile în care forintul a înregistrat noi minime faţă de euro şi acţiunile de pe pieţele din regiune au scăzut masiv ca urmare a crizei provocate de virusul chinezesc.

Banca Centrală a Ungariei s-a im­pli­cat de asemenea în mai multe ope­raţiuni de swap (schimburi de titluri şi de monedă), pentru a furniza lichi­di­ta­te suficientă în forinţi băncilor. Ante­rior, premierul Viktor Orban a anun­ţat că vor fi necesare instrumente fiscale şi mo­netare pentru a diminua efectele crizei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO