Bănci și Asigurări

Bancarizarea României se va face de acum pe mobil, nu prin sucursale

Autor: Anelis Baciu, Liviu Popescu

09.06.2015, 00:07 417

Băncile trebuie să se obiş­nuiască cu marje de dobândă mici, în condiţiile în care creditele s-au ieftinit puternic, ceea ce înseam­nă că va trebui să umble şi la partea de costuri, iar una dintre direcţiile principale de acţiune va fi digitalizarea activităţii, un proces care va avea ca efect inclusiv creşterea gradului de bancarizare a populaţiei, a fost concluzia bancherilori prezenţi la a patra ediţie a conferinţei ZF Bankers Summit.

„Digitalizarea va grăbi bancarizarea populaţiei României. Sistemul bancar românesc va exploata acest lucru, mizăm foarte mult pe introducerea serviciilor de mobile banking“, a spus Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank.

Conferinţa ZF Bankers Summit ’15 a fost organizată în parteneriat cu Alpha Bank, MasterCard, Vodafone, CEC Bank, Imobiliare.ro, Garanti Bank, Marfin Bank şi PwC.

În ultimii ani, principala modalitate prin care bancherii şi-au redus costurile a fost reducerea numărului de sucursale şi de angajaţi, un model pe care bancherii nu îl mai consideră viabil. Cele 40 de bănci locale aveau în decembrie anul trecut 5.330 de sucursale, în scădere cu 2.000 de unităţi faţă de vârful atins în 2008. Numărul angajaţilor s-a redus în acelaşi interval de timp cu 10.000 de personae şi a ajuns la aproximativ 50.000 de angajaţi.

„Tehnologia este o provocare pentru sistemul bancar local, dar şi pentru noi. Ne focusăm pe online banking. On­line banking-ul este considerat de clienţi mai sigur decât mobile banking-ul. So­cietăţile comerciale sunt cele care utilizează mai mult serviciile online. Redu­cerea costurilor nu se poate realiza numai prin modele organice, precum în­chi­derea de sucursale. Trecerea către zo­na de tehnologie este cheia reducerii costurilor şi eficientizării“, a spus Răz­van Radu, CEO al UniCredit Ţiriac Bank.

Pe lângă digitalizare, bancherii spun că sistemul bancar se va eficientiza şi prin continuarea procesului de consolidare, prin fuziuni şi prin achiziţii. Piaţa fuziunilor şi achiziţiilor bancare a înce­put să se mişte în ultimii doi ani, prin mai multe tranzacţii cu portofolii de cre­dite şi inclusiv cu bănci. „Procesul de consolidare a început şi cred că va continua“, consideră Ufuk Tandogan, pre­şe­dintele Garanti Bank. Răzvan Radu spune că pe piaţă sunt destule bănci la vânzare, dar deocamdată nu sunt cum­pă­rători şi crede că cel mai uşor piaţa se poate consolida prin achi­ziţii de portofolii şi nu prin cumpărarea integrală a unor instituţii de credit de către altele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO