Media bonusurilor de pe Wall Street, locul unde visează aproape orice finanţist să lucreze măcar o data în viaţă, a scăzut cu 9% până la 146.200 dolari pe an în 2015, cea mai mare scădere din 2011, scrie Bloomberg, citând estimările institutului New York State Comptroller Thomas DiNapoli.
Totalul bonusurilor s-a situat la 25 mld. dolari, o scădere de 6% faţă de anul precedent, în timp ce sectorul bancar a creat 4.500 de locuri de muncă în oraşul New York.
Faţă de 2009, profitul celor mai importante 6 bănci americane ( în ordine după valoarea activelor: J.P. Morgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs şi Morgan Stanley) a fost de 93 mld. dolari, în creştere cu 36% faţă de 2015 şi mai mult decât dublu faţă de 2009.
KBW Bank Index, etalonul industriei bancare americane, indicele bursier ce include cele mai importante 24 de bănci în funcţie de capitalizare, a scăzut cu 10% în acest an.
Pentru că incertitudinea cu privire la viitorul economiei mondiale domneşte în capitala financiară a lumii, coloşii de pe Wall Street au pregătit reduceri de personal. După ce Bank of America a concediat peste 10.000 de oameni în 2015, celebra Goldman Sachs se pregăteşte să concedieze 5% din traderi şi oamenii de vânzări.
Nu tot sistemul bancar american resimte salarii diminuate sau concedieri. Salariul CEO-ului J.P. Morgan, Jamie Diamond, a crescut în 2015 cu 35% până la 27 milioane de dolari, şeful celei mai mari bănci americane bifând cel mai mare salariu din 2007 până în prezent. Într-adevăr, banca condusă de Diamond a avut un parcurs financiar stabil în 2015, acţiunile băncii crescând cu 5,56%.
Pe de altă parte, co-CEO-ul Deutsche Bank, John Cryan, a afirmat, conform Bloomberg, că pachetele salariale din industria bancară sunt în continuare mult prea ridicate.
Totuşi, în ciuda celor declarate de liderul băncii germane, salariul mediu în industria financiară din New York a crescut cu 14%, la un nivel de 404.800 dolari (în condtiile in care salariul mediu in sistemul bancar românesc a fost de 12.000 de dolari/an) în 2014, dând semne de revenire după momentul prăbuşirii Lehman Brothers, eveniment ce a fost considerat drept declanşator al ultimei crize financiare.
Tradiţia administrării banilor se păstrează în Statele Unite, industria financiară şi a asigurărilor reprezentând 7,2% din PIB-ul Statelor Unite ale Americii, adică 1.260 miliarde de dolari. Cele două sectoare au oferit aproape 6 milioane de locuri de muncă în 2014.
Fondurile pe care le au în administrare instituţiile financiare americane fac din această ţara centrul mondial al banilor . Ca dovadă, în 2012, sistemul bancar din Statele Unite avea 14,45 trilioane de dolari active, cu mult mai mult decat cele putin peste 90 mld. dolari pe care le au bancile din Romania. Doar sistemul american de pensii constituie 18.9 trilioane dolari în active, luând în calcul şi fondurile mutuale şi fondurile de asigurări ajungem la 39.6 trilioane dolari în 2012, reprezentând 45% din totalul fondurilor globale de acest tip.
Cu toate acestea, având în vedere situaţia delicată în care se află în momentul de faţă sistemul bancar mondial, foarte probabil şi în anul 2016 se vor înregistra scăderi ale bonusurilor sau ale salariilor efective. Deşi băncile americane şi întreg sistemul financiar par să îşi revină după criza din 2007, probleme lor nu mai gravitează doar în jurul rezultatelor trimestriale, ci marii actori din industrie observă o schimare de paradigma a întregii arhitecturi monetare, fiind nevoiţi să se retragă în sălile de consiliu şi să conceapă noi strategii şi reaşezări pe piaţă.