Bănci și Asigurări

Bancherii au ajuns chiar sa stopeze creditul in euro

Bancherii au ajuns chiar sa stopeze creditul in euro

Bancile imping clientii sa se imprumute in lei, chiar daca e mai scump, in lipsa surselor de finantare

06.11.2008, 18:36 31

Astfel de decizii au luat in ultima perioada Intesa Sanpaolo Bank Romania si Credit Europe Bank, afirma surse de pe piata.

"Pentru moment, am luat decizia temporara de a nu mai acorda credite in valuta persoanelor fizice pentru a ne proteja clientii de expunerea nejustificata la riscul valutar in contextul unei volatilitati ridicate a cursului de schimb, cat si a cresterii dobanzilor pe pietele bancare internationale", au declarat pentru ZF reprezentantii Intesa Sanpaolo.
Oficialii Credit Europe nu au dorit sa comenteze informatia.
Inca de luna trecuta, Banca Transilvania a anuntat ca in conditiile cresterii preturilor si ale noilor masuri administrative introduse de BNR, creditarea de retail in valuta a devenit "nesemnificativa" pentru aceasta institutie de credit. Astfel, ponderea creditului in lei in totalul portofoliului trecuse de 75% si era in continua crestere. De asemenea, BRD, al doilea mare jucator de pe piata, a adoptat de mai multe luni o politica "selectiva" de acordare a creditelor in valuta.
Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, afirma ca banca sa le recomanda clientilor sa ia credite in lei, chiar daca dobanzile sunt mult mai mari.
"In clipa de fata nu mai acordam refinantari de credite, asa cum o faceam inainte. Continuam sa oferim celelalte tipuri de produse, atat in lei cat si in euro, dar recomandam clientilor alegerea produselor in lei", a declarat Van Groningen pentru ZF. De asemenea, el spune ca nu mai are cerere pentru credite in franci elvetieni, din cauza scumpirii acestei variante de finantare chiar peste costul unui credit in euro.
Reticenta fata de acordarea de credite in valuta vine in contextul dificultatilor in atragerea de resurse. De altfel, in ultima perioada analistii straini care urmaresc evolutia marilor grupuri bancare europene prezente in Romania au devenit foarte interesati de ponderea finantarilor in valuta in bilanturile filialelor de la Bucuresti, considerata a fi un factor de risc important in actuala conjunctura internationala.
De asemenea, precautia este intarita odata cu aplicarea noilor norme de creditare avizate de BNR. Saptamana trecuta, BCR a primit avizul si a inceput introducerea noilor parametri in sistemul informatic.
De asemenea, Intesa Sanpaolo Bank Romania a fost una dintre primele banci care a primit inca de la inceputul lunii octombrie avizul Bancii Nationale pentru noile norme de creditare a populatiei.
Reprezentantii bancii afirma ca, avand in vedere contextul financiar international, Intesa Sanpaolo a decis sa urmeze recomandarile bancii mama - Grupul Intesa Sanpaolo si ale Bancii Nationale si a revizuit strategia de retail "prin stimularea economisirii si printr-o politica de creditare responsabila".
Asemenea altor jucatori, banca a revizuit in crestere dobanzile la depozite, pana la 12% pe an incepand cu scadentele la 6 luni.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO