Bănci și Asigurări

Bancherii au bani, dar se plâng că nu au ce firme să crediteze. Cine este de vină? Isărescu: Nu credem că băncile au în totalitate dreptate

Bancherii au bani, dar se plâng că nu au ce firme să...

Autor: Claudia Medrega

12.07.2019, 00:07 3271

Creditele avansează în continuare cu viteză mai mică decât depozitele, iar raportul credite/depozite a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu, sub 74%, însă deşi au resurse pentru împrumuturi bancherii „se plâng“ că nu au ce firme să crediteze invocând probleme precum nivelul scăzut de capitalizare al unor companii.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a arătat că problema este complexă, iar băncile nu au în totalitate drep­tate având în vedere că pe lângă problemele struc­turale, legate de slaba capitalizare a companiilor, instituţiile de credit sunt excesiv de prudente şi „suflă şi în iaurt“ şi, în plus, nu au suficienţi specialişti pentru credita­rea corporate, deoarece au angajat mai mult „personal de ghişeu“.

Modelul de creditare al băncilor de pe piaţa locală a fost orientat preponderent spre retail.

Împrumuturile corporate în lei avansează lent, cu un ritm de 5-6%, de circa trei ori mai scăzut decât ritmul creditării populaţiei, care a oscilat între 15 şi 20%. Soldul creditelor corporate în lei şi euro era la sfârşitul anului 2018 de circa 118 mld. lei, sub volumul creditelor retail.

„Până în perioada crizei ne plângeam, inclusiv la BNR, că nu sunt resurse suficiente, că nu aveam bani. Acum avem bani şi nu avem ce credita. Cam aşa se plâng bancherii. Noi nu credem că băncile au în totalitate dreptate. Avem probleme structurale şi nu putem forţa băncile să dea credite mai ales dacă unele firme nu pot să dea banii înapoi. Pe de altă parte, ne preocupă că există un exces de resurse şi puţini beneficiari“, a spus recent Isărescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO