Bănci și Asigurări

Bancherii au dat credite ipotecare de 1 mld. € anul trecut

Autor: Ciprian Botea

01.02.2012, 00:03 240

Creditele acordate de bănci pentru achiziţia de locuinţe au crescut cu un miliard de euro anul trecut şi au ajuns la echivalentul a 7,75 miliarde de euro, potrivit datelor BNR.

Creditele acordate cu garanţia statului prin programul "Prima casă" au depăşit 800 mil. euro, ceea ce arată că bancherii au reuşit să vândă foarte pu­ţine produse din oferta proprie. Garanţiile statului au susţinut ipotecarul în perioada de criză, volumul împrumuturilor urcând cu 50% în ultimii trei ani.

"Unul din atuurile programului «Prima casă» l-a constituit avansul de 5% şi de aici succesul acestuia", afirmă Adrian Jantea, director promovare şi distribuţie în cadrul BRD.

Creditele "Prima casă" au avans minim de 5%, adi­că de trei-patru ori mai mic decât la un credit ipotecar clasic. Mai mult, bancherii nu mai pot să vândă de luna aceasta credite din oferta proprie cu avans mai mic de 25%, ceea ce va creşte şi mai mult atractivitatea pro­gra­mului guvernamental.

De cealaltă parte, creditul de consum a consemnat încă un an slab, în care soldul finanţărilor s-a redus cu aproape 4%, până la 15,4 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO