Bănci și Asigurări

Bancherii au dat drumul la creditare: finanţări noi de 3 mld. euro în patru luni

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

25.08.2011, 00:08 1675

Cu chiu, cu vai, băncile au găsit în ultimele patru luni clienţi care să ia credite noi de 12 mld. lei (circa 2,8 mld. euro), avansul creditului privat total până la 216 mld. lei (51 mld. euro) fiind susţinut de cererea de finanţare din partea companiilor.

Iulie a înregistrat totuşi o încetinire faţă de iunie, cu un plus de numai 1,5% în termeni reali, în condiţiile în care este o lună de vară, cu multe concedii şi activitate economică mai redusă. Totuşi, finanţările totale pentru firme au ajuns la 113 mld. lei (26,7 mld. euro) la sfârşitul lunii iulie, cu 8,2% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Populaţia preferă în continuare creditarea în valută, împrumuturile pe acest segment avansând cu 4% faţă de iulie 2010, până la echivalentul a 15,8 miliarde de euro. Creşterea lunară a fost de 1,4%. În paralel, creditele de retail în lei au scăzut cu peste 5% şi au ajuns la 35,4 mil. lei, ceea ce arată că promoţiile lansate de bănci la finanţările de consum începând din primăvară nu au avut efectul scontat.

"Revenirea economică are loc în ritm lent ceea ce face ca şi recâştigarea încrederii să fie un proces lent. În acest context, populaţia consideră mai înţe­lept să pună accent pe economisire, ceea explică înclinaţia înspre consum încă scăzută", comentează Florian Libocor, economistul-şef al BRD.

Creditarea în valută a populaţiei a fost susţinută de reluarea programului "Prima casă", în iulie fiind acordate peste 1.500 de credite prin acest program cu o valoare cumulată de circa 70 mil. euro, majoritatea finanţărilor fiind în euro. Creşterea soldului creditelor în valută se datorează şi refinanţărilor de credite de consum în lei prin împrumuturi ipotecare în valută, o alternativă puternic promovată de bancheri în ultimul an.

Vânzările de credite au revenit pe un trend pozitiv începând din luna aprilie, avansul finanţărilor fiind susţinut de componenta în valută. Peste 7 mld. lei

s-au adăugat la soldul împrumuturilor contractate de companii în ultimele patru luni, arată datele BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO