Bănci și Asigurări

Bancherii au de recuperat credite de 4,8 mld. euro de la salariatii bugetari

20.05.2010, 23:46 21

Ajustarile salariale in domeniul bugetar vor da batai de capserioase bancherilor in conditiile in care soldul crediteloracordate clientilor din sectorul public este de circa 20 demiliarde de lei (4,8 mld. euro), adica o cincime din totalulimprumuturilor populatiei, potrivit unor surse citate deMediafax.

Bancherii spun insa ca masurile de ajustare a cheltuielilor insectorul bugetar nu pot fi evitate si afirma ca au pregatitesolutiile de restructurare a creditelor oferite anul trecutsalariatilor din domeniul privat care s-au confruntat cu reducereaveniturilor sau chiar pierderea locului de munca.

"La nivelul economiei romanesti, ajustarea s-a facut anul trecutdoar in sectorul privat si pare evident ca si sectorul bugetartrebuie sa treaca prin aceasta incercare, au fost cresteri desalarii si de personal nesustenabile", spune Mihai Bogza,presedintele Bancpost.

Intre bancile din sistem apar diferente semnificative inprivinta ponderii reprezentate de salariatii din sectorul bugetarin totalul clientelei de retail, mergand de la la 10% pana la 25%,mai spun sursele citate de Mediafax. "Noi avem o pondere relativridicata a salariatilor din sectorul bugetar in structuraportofoliului la credite de retail. Suntem pregatiti sa ajutam cuproduse de restructurare, asa cum am procedat si pentru alticlienti. Dar chiar daca vom avea de suferit, credem ca pana la urmaeste in interesul tuturor ca ajustarea sa fie facuta si in sectorulpublic", mai spune Bogza.

Creditele de retail au fost primele care au avut de suferit incriza, multi clienti - in special cei din sectorul privat -vanzandu-si anul trecut veniturile mult diminuate, ceea ce a condussi la incapacitatea rambursarii ratelor. Banche rii au fost astfelnevoiti sa invete din mers sa aplice masuri de restructurare adatoriilor, pentru a le permite clientilor sa supravietuiasca,platind rate mai mici, in corelatie cu noul nivel al veniturilor.Restructurarile au ajuns sa reprezinte cateva procente din totalulportofoliului de credite in cazul majoritatii jucatorilor.

Valul de reduceri de salarii in sectorul public vine intr-unmoment in care calitatea portofoliului de credite de retail sestabilizase.

In economie lucreaza 4,5 milioane de persoane, din care 1,3milioane sunt angajate la stat. Datele Biroului de Credit arata ca4,5 milioane de romani au cel putin un credit la banca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO