• Leu / EUR4.9297
  • Leu / GBP5.7419
  • Leu / USD4.6851
Bănci și Asigurări

Bancherii au din nou clienţi la credite: în trei luni au analizat 1,6 milioane de cereri

Bancherii au din nou clienţi la credite: în trei luni au analizat 1,6 milioane de cereri

Autor: Ciprian Botea

16.04.2015, 18:00 286

Cererea mai mare se poate vedea şi în numărul de împrumuturi: ipotecarele au trecut de 300.000, iar creditele pentru consum au revenit peste pragul de 3 milioane.

Biroul de Credit, instituţia care colectează date despre creditele persoanelor fizice, a eliberat la cererea bancherilor 3,1 milioane de rapoarte despre situaţia clienţilor existenţi şi potenţiali în perioada ianuarie-martie, în creştere cu 12% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut. Peste jumătate au fost eliberate în contul cererilor noi de credite.

Bancherii au cerut informaţii despre 1,6 milioane de clienţi potenţiali în primul trimestru, în creştere cu 6%, potrivit datelor furnizate de Biroul de Credit. Această cifră indică practiv dimensiunea cererii noi de credite, având în vedere că fiecărui client care solicită un împrumut îi este verificat istoricul de credit în procesul de analiză a dosarului.

Celelalte 1,5 milioane de rapoarte au fost solicitate de bănci pentru monitorizarea situaţiei financiare a debitorilor existenţi. Bancherii au acordat tot mai multă atenţie în perioada de criză monitorizărilor de portofoliu, pe fondul problemelor cu creditele neperformante. Numărul rapoartelor din această categorie a crescut cu 20% în primul trimestru.

Rapoartele de monitorizare sunt utilizate de bănci pentru a afla informaţii despre situaţia financiară a unui client pe care l-au împrumutat în trecut indiferent dacă acesta are sau nu probleme cu plata creditelor.

Dacă un restanţier nu îşi onorează datoriile nici către alţi creditori, banca poate lua decizia de a trece la colectarea creanţei, în timp ce dacă un debitor are un comportament de plată bun, poate deveni potenţial client şi pentru alte produse ale băncii, inclusiv produse de creditare.

Cererea mai mare din partea clienţilor s-a reflectat şi în numărul conturilor de credit deţinute de persoanele fizice. Astfel, numărul creditelor de consum a revenit peste pragul de 3 milioane, în timp ce împrumuturile imobiliare au depăşit 300.000 de conturi. Şi cardurile de credit au crescut uşor.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9297
Diferență: 0,2297
Ieri:
Azi: 4.6851
Diferență: -1,1228
Ieri:
Azi: 5.7419
Diferență: 0,8536
Ieri:
Azi: 5.0142
Diferență: 0,5051
Ieri: