Bănci și Asigurări

Bancherii au ieftinit creditele în euro în aşteptarea restricţiilor BNR

Bancherii au ieftinit creditele în euro în aşteptarea restricţiilor BNR

Autor: Ciprian Botea

03.11.2011, 00:08 904

Dobânda medie la creditele noi în euro pentru populaţie a scăzut în luna septembrie cu 0,3 puncte procentuale, până la 5,8% pe an, în timp ce finanţările în lei s-au scumpit inclusiv pentru firme, arată datele BNR.

Ieftinirea creditelor în euro pentru populaţie vine în condiţiile în care în luna septembrie Banca Naţională a publicat un proiect de regulament care să limiteze accesul populaţiei la creditele în valută, considerate ca fiind prea riscante.

Regulamentul a fost aprobat abia săptămâna trecută în Consiliul de Administraţie al BNR şi vizează inclusiv creşterea până la 25% a avansului minim la creditele ipotecare în euro.

"Nu cred că băncile şi-au făcut un calcul pentru a vinde mai multe credite înainte de apariţia noilor restricţii. Scăderea dobânzilor ţine de costul finanţării în valută, care este dictat de piaţa internaţională. Costul finanţării nu a crescut în septembrie, dar ar putea creşte în perioada următoare în condiţiile în care presiunile externe rămân semnificative", comentează analistul financiar Aurelian Dochia.

Finanţările în euro acordate companiilor au devenit însă uşor mai scumpe comparativ cu luna august, dobânda medie urcând cu 0,15 puncte procentuale, până la 5,7% pe an.

Scumpirea creditelor acordate firmelor vine în contextul în care în lunile anterioare se înregistrase o tendinţă de scădere pentru că bancherii anticipau riscuri mai mici pe acest segment de piaţă.

Dobânzile la creditele în euro pentru companii s-au menţinut sub pragul de 6% pe an din septembrie anul trecut încoace, în timp ce costul finanţării în lei a scăzut la o singură cifră în luna februarie şi a rămas în tot acest interval pe palierul de 9%.

La nivelul lunii septembrie 2011 creditele în lei se vindeau cu o dobândă medie de 12,6% pe an la populaţie şi respectiv 9,8% pe an la companii.

Cea mai mare creştere s-a înregistrat la creditele în lei pentru populaţie, unde dobânda s-a majorat cu aproape o jumătate de punct procentual într-o singură lună.

Dobânzile la lei rămân în continuare sensibil mai mari decât cele la euro atât în cazul clienţilor individuali, cât şi al firmelor.

Marja la populaţie, de exemplu, este de şapte puncte procentuale, ceea ce nu încurajează clienţii să migreze către creditele în lei pe fondul noilor restricţii adoptate de BNR. Costul creditelor ar putea să mai scadă însă, având în vedere că Banca Naţională a dat un prim semnal prin reducerea dobânzii de politică monetară la 6% pe an.

"Semnalul dat astăzi (ieri - n.r.) de BNR este aşteptat de mult timp şi a apărut acum pentru că au existat condiţii favorabile. Ceea ce se va întâmpla însă în continuare rămâne de văzut. Se poate întrevedea şi o ieftinire a creditării în lei, dar deocamdată şi clienţii sunt destul de temători, astfel că cererea rămâne scăzută", apreciază Dochia.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO