Bănci și Asigurări

Bancherii au oprit curăţarea portofoliilor de neperformante: restanţele au revenit peste 32 mld. lei

Bancherii au oprit curăţarea portofoliilor de...

Autor: Liviu Popescu

09.12.2014, 00:05 581
Ratele restante la creditele populaţiei şi com­paniilor au urcat la 32,1 miliarde de lei (7,2 mld. euro) la finele lunii octombrie, în creştere cu aproape 400 de milioane de lei faţă de nivelul din luna anterioară, potrivit datelor BNR. Compa­rativ cu perioada similară a anului trecut, volumul ratelor restante este totuşi mai mic cu 260 milioane de lei.

Sumele restante avuseseră o tendinţă descendentă între lunile iunie şi august, când băncile au derulat operaţiuni pentru curăţarea portofoliilor de neperformante. În iunie, a fost înregistratată cea mai accentuată curăţare a portofoliilor de rate restante, fiind scoase la vânzare sau vândute către firmele de recuperare creanţe rate la creditele neplătite la timp în valoare de aproape 1 mld. lei (250 mil. euro). „Nivelul total al restanţelor a accelerat la 32 mld. de lei în luna octombrie, dar este important să notăm ca acestea includ şi restanţele transferate de bănci în afara bilanţurilor (aproximativ 6 mld. de lei).  Un semnal încurajator vine din evoluţia restanţelor pe termen scurt, ce s-au consolidat pe un trend descrescător“, a spus Mihai Pătrulescu, senior economist la UniCredit Ţiriac Bank.

Sumele întârziate la plată mai mici de o lună au fost de o jumătate de miliard de lei în octombrie, în scădere cu aproape o cincime faţă de nivelul din anul precedent, iar această evoluţie ar trebui să echivaleze cu o scădere a creditelor neperformante nou-formate în următoarele luni.

Ponderea sumelor restante în total sume datorate a urcat la 12,3% la sfârşitul lunii octombrie, faţă de luna august când atinsese minimul ultimelor 12 luni, respectiv 12,2%. Comparativ cu luna octombrie a anului trecut, ponderea este mai mică cu 0,3 puncte procentuale.

Şi numărul debitorilor, persoane fizice şi persoane juridice, cu credite de peste 20.000 de lei, a crescut cu peste 1.000 de persoane în octombrie faţă de luna anterioară şi a ajuns la 920.000 de debitori, maximul ultimelor 16 luni. În acelaşi timp, aproximativ un sfert, respectiv 205.000 de persoane, reprezentând minimul ultimilor cinci an, înregistrează restanţe. În primele zece luni din acest an, numărul restanţierilor a scăzut cu aproximativ 30.000 faţă de finele anului trecut, iar numărul debitorilor s-a redus cu 12.000.

Soldul creditelor acordate şi al angaja­mentelor asumate de bănci atingea 315 mld. lei (71 mld. euro) în octombrie, fiind cu circa 2 mld. lei peste nivelul din luna anterioară. De ase­me­nea, şi sumele datorate de clienţi au urcat peste nivelul din septembrie cu o valoare aproximativ egală şi au atins 260 miliarde de (59 mld. euro).

Cea mai mare parte a restanţelor populaţiei, respectiv 80% din total, sunt credite cu întârzieri la plată de peste 90 de zile. Aceste credite sunt trecute de bănci în categoria pierdere şi sunt provizionate integral. În vară, bancherii au primit undă verde de la BNR să scoată în afara bilanţurilor toate creditele neperformante provizionate integral.

Datele de la Centrala Riscurilor Bancare se referă la expunerea faţă de un singur debitor, expunere egală sau mai mare de 20.000 lei, şi reprezintă 90,4% din valoarea creditelor acordate şi a angajamentelor asumate de către sistemul bancar, conform datelor de la sfârşitul primului semestru al acestui an. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO