Bănci și Asigurări

Bancherii au pierdut statul de client

Autor: Liviu Chiru

14.06.2011, 23:45 634

Mitul statului care absoarbe toate lichidităţile băncilor apune,datele BNR arătând că sumele împrumutate de sectorul public auintrat de la începutul anului într-o contracţie uşoară.

Cu toate acestea, bancherii nu reuşesc încă să accelerezecreditarea pentru sectorul privat, unde constată că lipsa deîncredere a clienţilor după doi ani de scădere a economiei ţineîncă sub presiune cererea.

La sfârşitul lunii aprilie soldul creditului guvernamental era de61,6 miliarde de lei (aproape 15 mld. euro), cu aproape un miliardde lei sub nivelul din ianuarie. Spre comparaţie, doar în a douajumătate a anului trecut statul îşi mărise datoria către bănci cucirca 10 miliarde de lei.
Apetitul mai mare al bancherilor de a vinde finanţări s-a văzut învalul de promoţii cu care au venit în această primăvară pentruclienţii individuali, deşi multe dintre oferte vizau doarrefinanţarea împrumuturilor mai vechi. De altfel, chiar bancheriiadmit că puţini sunt cei care mai au încredere în prezent să iabani pentru achiziţii noi. Ultimele săptămâni au adus mai multăanimaţie şi pe creditului de consum - o zonă din care majoritateabăncilor se retrăseseră complet în anii trecuţi.
Cu toate acestea, luna aprilie a consemnat încă o scădere acreditului de consum, cu 0,5% faţă de martie, până la 61 mld. lei(15 mld. euro). Contracţia soldului faţă de aprilie 2010 a ajunsastfel la 14%. Doar ipotecarele au o creştere modestă, urcând cu1,3% în aprilie, până la aproape 7 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO