Bănci și Asigurări

Bancherii au scumpit creditele: doar trei bănci mai au ipotecare cu dobânzi mai mici de 6% pe an

Liviu Andrei, directorul executiv al Alliance Finance: Creşterea dobânzilor a venit din creşterea Robor, nu din ajustarea marjelor. Foto: Răzvan Lupică

Liviu Andrei, directorul executiv al Alliance Finance: Creşterea dobânzilor a venit din creşterea Robor, nu din ajustarea marjelor. Foto: Răzvan Lupică

Autor: Andra Oprescu

15.10.2014, 00:07 1868

Dobânda unui credit ipotecar standard în lei porneşte de la 5,53% pe an, trei bănci oferind credite pentru achiziţionarea de locuinţe la dobânzi efective de sub 6% pe an. Cele mai bune oferte standard le au CEC Bank, ING Bank şi Garanti, potrivit datelor portalului Conso.ro.

Luna trecută şase bănci aveau oferte standard cu dobânzi mai mici de 6% pe an, dar creşterea recentă a indicatorului Robor la 3 luni (de la 2% în august la 3% pe an în septembrie) a favorizat uşoare creşteri de dobânzi. Indicatorul Robor la 3 luni este utilizat de bănci ca referinţă pentru costul creditelor de retail în lei.

Şi creditele în derulare s-au scumpit, în condiţiile în care multe bănci îşi stabiliseră finalul lunii septembrie ca dată de ajustare a dobânzilor, iar atunci dobânda era de peste 3% pe an, faţă de 2,5% pe an în iunie, când a avut loc runda anterioară de actualizare a ratelor de dobândă. „Creşterea dobânzilor din piaţă a venit din creşterea Robor, nu din ajustarea marjelor. A fost un episod de volatilitate a acestui indicator, în prezent a revenit pe scădere, dar este în apropiere de 3%. Este normal ca indicatorul Robor să fie apropiat de dobânda-cheie, deci să fluctueze în jurul valorii de 3%. Situaţia de acum mi se pare cea normală, înainte era o anomalie“, a spus Liviu Andrei, directorul executiv al brokerului de credite Alliance Finance.

Ca efect al lipsei de lichiditate din piaţă, indicatorul Robor la 3 luni a crescut cu aproximativ un punct procentual într-o singură lună. Robor a coborât din nou sub 3% pe an după intervenţiile BNR, care a furnizat lichiditate băncilor prin trei operaţiuni repo şi, în plus, a continuat relaxarea politicii monetare.

Astfel, BNR a redus la finalul lunii septembrie dobânda-cheie la lei, la un nou minim de 3% pe an şi a tăiat la 10% rata rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei deţinute de bănci, ceea ce are un impact direct asupra lichidităţii din piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO