Bănci și Asigurări

Bancherii au tăiat dobânzile, dar clienţii nu au simţit

Bancherii au tăiat dobânzile, dar clienţii nu au simţit

Autor: Ciprian Valentin Botea

03.02.2011, 23:55 30

În pofida percepţiei generale că împrumuturile de consum în leirămân scumpe, costul efectiv a coborât astfel aproape de minimeleistorice din 2007, după ce dobânzile au scăzut constant timp depatru luni consecutive.

Bancherii au ieftinit creditele de retail şi în prima parte aanului trecut, dar în vară (când TVA a fost majorată, ceea ce a dusla un salt al inflaţiei) dobânzile la împrumuturile fără garanţiis-au apropiat din nou de pragul de 20% pe an, pentru a reveni pescădere abia în ultimele luni din 2010.

"Dobânzile la creditele în lei s-au redus pe măsură celichiditatea mare de pe piaţă a permis şi scăderea costurilor definanţare pe piaţa interbancară. Costul creditelor ar putea să maiscadă, dar având în vedere că dimensiunea pieţei interbancare nueste consistentă, pot să apară fluctuaţii în ambele direcţii",comentează Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.

Costul creditelor de consum a fost legat de Robor, indicatorulpieţei monetare interbancare, după intrarea în vigoare a Ordonanţei50/2010 şi astfel clienţii au putut beneficia de scădereadobânzilor la care băncile se împrumută între ele. Deşi nu a mairedus dobânda de politică monetară din luna mai a anului trecut,BNR a lăsat mai multă lichiditate în piaţă, ceea ce a permisscăderea dobânzilor la depozitele interbancare. Pe de altă parte,bancherii simt tot mai puternic presiunea de a-şi majora baza devenituri după doi ani în care soldul creditelor a coborât, pentru areuşi să ţină pasul cu cheltuielile încă mari cu provizioanele.

În 2009, când dobânzile la lei erau legate în cele mai multecazuri de indicatori calculaţi la nivel intern de bănci, dobânzileanuale efective la împrumuturile de consum urcaseră până la 25% pean. Cea mai mică dobândă anuală efectivă la creditele de consum înlei, de 16,8% pe an, a fost afişată în septembrie 2007. Minimul deanul trecut a fost consemnat în mai, când BNR a calculat o dobândămedie de 17,2%.

În schimb, la creditele ipotecare în euro dobânda anualăefectivă a fluctuat între 5,5% şi 7% pe an pe parcursul lui 2010,iar în ultimele luni s-a stabilizat în jurul pragului de 6% pe an.Creşterea anticipată a indicatorului pieţei monetare din zona euro(Euribor), aflat la minime istorice, ar putea face ca împrumuturileîn moneda europeană să devină mai scumpe în viitor.

"Dobânda medie la creditele ipotecare va fi afectată definalizarea programului «Prima casă». Garanţiile de 200 de milioanede euro se vor termina relativ repede şi atunci am putea vedeadobânzi mai mari. La aceasta se va adăuga creşterea Euribor peparcursul acestui an", a mai spus Anghel.

Creditele ipotecare în euro garantate de stat prin programul"Prima casă" sunt vândute la dobânzi de maximum 5,1% pe an. Pepiaţă au apărut încă de la sfârşitul anului trecut câteva ofertemai ieftine decât "Prima casă", dar de cele mai multe ori produselestandard ale băncilor afişează dobânzi peste acest nivel.

Ipotecare în lei la 6,5% pe an de la BT

Banca Transilvania (BT), a patra bancă locală după active, vindepână la sfârşitul lui martie credite ipotecare în lei cu dobândăfixă de 6,5% pe an în primii doi ani şi fără comision de analiză adosarului. Ulterior, dobânda devine variabilă şi este calculatădupă formula Robor la şase luni plus o marjă fixă de 4% pe an.Clienţii care au istoric cu banca plătesc o dobândă formată dinRobor la şase luni plus o marjă de 3,5%. Pentru un credit de200.000 de lei pe 30 de ani dobânda anuală efectivă ajunge la10,15%, suma totală de plată fiind de 639.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO