Bănci și Asigurări

Bancherii castiga zeci de milioane de euro si in criza. Cum comentati?

Bancherii castiga zeci de milioane de euro si in criza. Cum comentati?
31.05.2009, 15:29 38

Bancile din top 10, cu exceptia Bancpost, au ramas pe profit in primul trimestru al anului, desi in multe cazuri castigurile s-au injumatatit din cauza costului provizioanelor pentru credite neperformante.

Tabloul bancilor mari este distorsionat intr-o anumita masura de diferentele de raportare dintre standardele locale - aplicate in cazul BRD, Banca Transilvania si CEC - si cele internationale. De asemenea, jucatori precum BCR, Bancpost sau Alpha Bank publica rezultate cumulate la nivel de grupuri financiare si nu individual pe banci.
"La banci totul se rezuma la provizioane. Daca ai o politica mai agresiva de a proviziona - mai corecta din punctul meu de vedere- atunci profiturile sunt mai mici, daca mai raman. Sunt si banci care au o politica mai relaxata si amana provizioanele", spune Matei Paun, managing partner la BAC Investment Romania.
Din zece banci, patru au raportat majorari ale profiturilor pe primele trei luni ale anului, si chiar substantiale, pana la niveluri record in cazul Volksbank si al ING. De cealalta parte si scaderile au fost consistente, exprimate cu doua cifre, in conditiile in care trimestrul I 2008 a fost pentru multi jucatori unul dintre cele mai bune din ultimii ani.
Unii bancheri acuza scaderi substantiale ale veniturilor din dobanzi si comisioane din cauza caderii activitatii de creditare, insa unii jucatori precum UniCredit au reusit sa compenseze prin cresterea castigurilor din activitati de tranzactionare. De asemenea, banci ca Alpha au reusit sa-si imbunatateasca marjele de dobanda reusind sa se finanteze mai ieftin din afara.Pe de alta parte, bancile au inceput inca de la sfarsitul anului trecut sa aplice strategii de reducere a costurilor, reevaluand dimensiunea retelelor de unitati, a chiriilor, a personalului si a structurii posturilor pe diferite departamente.
Bancpost, situata la jumatatea clasamentului primilor 10 dupa active, a inregistrat al doilea trimestru la rand incheiat cu pierdere neta, vinovate fiind provizioanele. Banca Transilvania, care a coborat in topul activelor sub Bancpost, a ramas la limita in teritoriul pozitiv, desi incepuse inca din trimestrul IV 2008 sa constituie provizioane de risc de credit.
"As prefera sa vad bancile recunoscand provizioane mai mari, pentru ca asta mi-ar spune ca isi fac curatenie in portofoliu si doar asta le va permite sa relanseze creditarea. E de bun-simt sa ne asteptam la rezultate mult mai rele decat ce s-a anuntat pana acum", mai spune Paun.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO