Bancherii: cei care vor pierde în urma noilor iniţiative legislative vor fi clienţii de bună credinţă ai băncilor

13 mar 2018 Autor: Alex Ciutacu

Liderii unor bănci mari din sistem, afiliaţi la Asociaţia Română a Băncilor (ARB), au ieşit ieri la atac pentru a combate propunerile legislative iniţiate de senatorul Daniel Zamfir privind plafonarea dobânzilor, eliminarea caracterului de titlu executoriu pentru contractele de credit şi limitarea valorii recuperabile a creanţelor cesionate.

Populismul este invocat de bancheri ca fiind una din principalele îngrijorări. În viziunea ARB nemulţumirea românilor faţă de dobânzile la credite porneşte de la un populism alimentat de promisiuni false şi de la o educaţie financiară precară, clienţii având aşteptări nerealiste de la bănci.

Plafonarea dobânzilor, prevăzută într-un proiect aflat în dezbaterea Parlamentului, a iscat ofensiva bancherilor, care acuză că o eventuală limitare ar duce la scăderea creditării şi a consumului, ar afecta investiţiile şi, în final, ar duce la o atenuare a creşterii economice. Bancherii avertizează şi că în cele din urmă perdanţii vor fi clienţii de bună credinţă.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.03.2018

 
Cuvinte cheie:
Bancherii
, initiative legislative
, banci
, dobanzi
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide