Bănci și Asigurări

Bancherii centrali sunt speriaţi de perspectiva dispariţiei cash-ului: O societate fără cash ar putea fi cuprinsă de haos. Cash-ul oferă încredere. Un sistem digital îl poţi închide peste noapte

Bancherii centrali sunt speriaţi de perspectiva...

Autor: Catalina Apostoiu

17.08.2018, 00:04 1090

Bancherii centrali ai Europei avertizează că o dispariţie treptată a cash-ului din mai multe ţări ar ridica o ameninţare serioasă la adresa sistemului financiar în condiţiile în care o depen­denţă prea mare de sisteme de plăţi digitale face sistemul vulnerabil în faţa atacurilor cibernetice, scrie Politico.

Autorităţile de reglementare vin la rân­dul lor cu argumente în favoarea men­ţinerii unui sistem robust, cel al cash-ului.

Un studiu publicat de BCE în noiembrie arată că deşi aproape 80% din plăţi sunt în continuare realizate cu cash în zona euro, ţări ca Estonia, Olanda şi Finlanda utilizează deja plăţile electronice pentru aproximativ jumătate din numărul total de tranzacţii.

„E uşor pentru cineva din Rusia, China sau alte ţări pur şi simplu să închidă sistemul digitalizat. Banii, cash-ul, îi poţi ascunde în maşină, sau sobă, sau oriunde“, spune Bjorn Eriksson, şeful grupului de lobby pentru cash Cash Uprising, fost şef al Interpol.

Bancherii centrali urmăresc feno­menul îndeaproape şi cu îngrijorare cres­cândă. Mici crize legate de secu­rita­tea cibernetică i-au împins pe ban­cherii centrali să lucreze la sisteme de ba­ckup, iar cash-ul ocupă o poziţie cen­tra­lă în majoritatea planurilor de urgenţă.

„Cash-ul oferă încredere. Dincolo de temerile legate de securitate, criticii societăţii cashless arată că grupurile vulnerabile depin de cash mai mult decât alţii“, arată Petra Hielkema, director de plăţi în cadrul băncii centrale olandeze.

Depărtarea de cash este de­terminată în parte de interese comer­ciale, companiile mergând exclusiv pe carduri pentru eficienţă şi ca răspuns la cererile consumatorilor.

Unele guverne încurajează o reorientare către servicii digitale ca modalitate de combatere a spălării de bani şi a evaziunii fiscale, dar şi pentru sporirea competiţiei în servicii financiare.

Alţii argumentează că prin plăţile digitale consumatorii sunt protejaţi împotriva riscului de a fi jefuiţi şi scutiţi să mai poarte constant un portofel. Oficialii spun însă că un oarecare procent de numerar trebuie menţinut în cadrul economiei.

Noi industrii cum ar fi sectorul fintech împing băncile să devină şi mai conştiente de securitatea cibernetică.

Odată cu diversificarea amenin­ţă­rilor, vor evolua şi practicile de se­curitate, arată Tim Hermans, director al băncii centrale a Belgiei. „Vremurile în care ne puteam administra întreg capi­talul numai cu o parolă de 4 cifre au apus“, spune acesta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO