Bănci și Asigurări

Bancherii cer BNR sa scada mai mult dobanda si sa le dea bani

06.01.2010, 23:10 20

Creditul in euro ramane considerabil mai ieftin decat cel inlei, iar presiunea inca mare pusa de Ministerul Finantelor, care seimprumuta agresiv pentru a-si acoperi deficitul, tine dobanzile lalei sus.

Bancherii saluta mesajul dat de BNR prin reducerea dobanzii-cheie la leu cu jumatate de punct procentual, la 7,5% pe an, darspun ca pentru o ieftinire consistenta a creditelor in lei estenevoie de mai mult.

Pe de alta parte bancherii afirma ca oricum nu mai gasescclienti care sa doreasca finantari si sa se si incadreze inconditiile de eligibilitate.

"Este o miscare ce poate duce in directia incurajarii credituluiin lei si inca una similara ar fi de bun augur, dar pentru aceastaBNR ar trebui sa fie curajoasa dupa ce pana acum le cerea bancilordoar verbal sa crediteze in lei. Creditul nu se desteleneste insaimediat, pentru ca inca e ceata pe piata si nu prea mai ai pe cinesa creditezi", comenteaza Rasvan Radu, presedintele executiv alUniCredit Tiriac Bank. El nu crede totusi ca urmatoarea reducere vaveni chiar in sedinta BNR din 3 februarie. Calendarul ulterioarelorreuniuni pe politica monetara ale Consiliului de Administratie nu afost stabilit.

Creditul privat inregistra in noiembrie anul trecut o contractiein termeni reali (eliminand impactul inflatiei) cu 1,6% fata denoiembrie 2008, in conditiile in care bancile au preferat sa-sicanalizeze lichiditatile catre finantarea statului, arata cele mairecente date ale BNR.

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu,spune ca deocamdata creditul in lei ramane considerabil mai scumpdecat cel in euro, iar costurile mari descurajeaza antreprenorii savina cu planuri de investitii.

"Este necesar sa se reduca dobanzile, altfel nu se stimuleazacererea de credite, care este principala problema a economieiromanesti."

El a explicat ca decizia de reducere a dobanzii-cheie a fostluata in stricta legatura cu anticipatiile privind inflatia, darreprezinta si un semnal ca dobanzile la nivelul bancilor pot fireduse. "Viteza cu care va fi transferat acest semnal (la clienti,n. red.) depinde de o serie de lucruri: viziunea bancilor privindevolutia economiei, dar si portofoliile de clienti. Unele bancipoate ca au costuri venite din credite neperformante, posibilitateade a reduce dobanda depinde de volumul acestora", spuneCroitoru.

Pana sa reduca dobanda pentru clienti, bancherii asteapta insasa vada scaderea dobanzilor la care se pot finanta pe piatain-terbancara, unde Ministerul Finantelor absoarbe agresiv fonduri,iar BNR a asistat pasiv in ultimele luni la mai multe episoade deseceta de lichiditati.

"Decizia BNR de a reduce dobanda cheie este un semnal pozitivimportant. Cu toate acestea, masura trebuie urmata de o scadere adobanzilor interbancare pentru a determina o ieftinire a creditelorin moneda nationala", subliniaza Catalin Parvu, directorul generalexecutiv al Piraeus Bank. Pe piata interbancara dobanzile aucoborat ieri spre 8% pe an, pentru scadentele scurte, in timp ceindicatorul Robor pe trei luni, luat in calcul de banci lastabilirea costului creditelor, a fost de 9,7% pe an.

Traian Halalai, director general adjunct la Banca Romaneasca, seasteapta ca dobanzile sa coboare treptat dupa decizia BNR, atat pepiata interbancara, cat si la creditele pentru clienti. "Mai suntsi alte elemente care pot influenta evolutiile urmatoare, cum ar firespectarea acordului cu FMI, dar cel mai important lucru este samentinem acest trend."

Radu Topliceanu, directorul Ariei persoane fizice la RaiffeisenBank, spune ca deciziile BNR au incurajat creditarea in lei. "Celputin in cazul Raiffeisen Bank, acest lucru se vede in structuracreditelor nou acordate, in care cele in lei au o ponderesemnificativa."

Firmele au sanse mai mari decat populatia sa beneficieze desemnalul de relaxare dat de BNR, cosidera Gabriel Cretu, directorde vanzari la OTP Bank.

"Firmele au cel mai mare apetit sa acceseze credite in lei,pentru a-si acoperi nevoile curente. Populatia ar putea sa iacredite de consum in lei de la bancile care dau astfel deimprumuturi. Noi inca nu deschidem aceasta linie", spune Cretu.

El afirma ca, in conditiile actuale, diferenta privind suma carepoate fi contractata de un client la un credit in lei, fata de unulin valuta, poate ajunge si la 25%.

De ce a cazut euro

Cotatiile de pe piata valutara au alunecat ieri dupa-amiaza panala 4,15/4,16 lei pentru un euro, trendul de slabire a euromentinandu-se pe parcursul intregii zile. BNR a calculat un curs de4,1620 lei pentru un euro, in scadere cu 6,6 bani fata de prima zide tranzactionare din acest an. Evolutia cursului a fostsurprinzatoare venind exact dupa ce BNR a redus dobanda-cheie lalei cu jumatate de punct, pana la 7,5%. Explicatia vehiculata pepiata tine de derularea unor tranzactii speciale legate demajorarea capitalului social al unei banci mari, pentru care estevanduta valuta pe o piata pe care tranzactiile comerciale suntfoarte reduse, astfel ca impactul este imediat vizibil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO