Bănci și Asigurări

Bancherii continuă să diminueze bonificaţiile la depozitele noi ale populaţiei şi majorează uşor dobânzile la credite

Bancherii continuă să diminueze bonificaţiile la...

Autor: Liviu Popescu

30.09.2015, 18:39 556

Bancherii au redus bonificaţiile pe care le plătesc pentru depozitele noi în lei ale populaţiei de la 1,7% pe an la 1,64% pe an la finele lunii august şi, în acelaşi timp, au majorat uşor dobânda medie pentru creditele noi.

Astfel, marja de câştig (dife­renţa între dobânda la cre­dite şi dobânda la depozite) a ajuns la 5,2 puncte pro­cen­tuale la finele lunii august, cel mai ridicat nivel al ultimelor şase luni, potrivit datelor agregate de BNR.

„Creşterea costului leilor este factorul care a contribuit la această evoluţie. Pe ter­men mediu nu văd o dinamică accentuată a dobânzilor medii pe segmentul retail, însă în primăvara anului viitor situaţia s-ar putea schimba în condiţiile în care se aşteaptă un deznodă­mânt la situaţia din Grecia şi la criza refu­gia­ţilor“, a explicat Liviu Andrei, direc­tor exe­cu­tiv al Alliance Finance.

Creditele noi în lei ale populaţiei afişau la finele lunii august o dobândă medie de  6,86%, în uşoară creştere faţă de nivelul atins în luna precedentă. Comparativ cu nivelul atins în luna iulie, dobânda medie pentru creditele noi de retail în lei a scăzut cu 1,1 puncte procentuale. Pe de altă parte, bonificaţiile depozitelor în lei ale populaţiei au scăzut într-un interval de 12 luni cu 1,3 puncte procentuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO