Bănci și Asigurări

Bancherii contraatacă şi înăspresc condiţiile de creditare imobiliară. Daniel Zamfir, iniţiatorul legii: Efectul principal al legii va fi negocierea echitabilă între client şi bancă

Bancherii contraatacă şi înăspresc condiţiile de...

Autor: Liviu Popescu

02.02.2016, 00:08 2011

O bancă din top zece a decis să elimine din oferte finanţările acordate prin Prima casă, programul care a ţinut în viaţă instituţiile de credit şi piaţa imobiliară în criză. Anul 2015 a fost cel mai bun an pentru Prima casă de la lansarea programului din 2009. De ce aleg atunci băncile să renunţe?

Noua formă a legii dării în plată va intra săptămâna aceasta din nou în „malaxorul“ Parlamentului pentru dezbateri, după ce iniţial actul normativ a fost trimis de preşe­dintele României către reexaminare. Liderul PSD, cel mai mare partid parlamentar, a declarat săptămâna trecută că este de acord cu noile amendamente propuse de iniţiatorul legii, deputatul PNL Daniel Zamfir, însă nu este de acord cu înfiinţarea unei comisii sau subcomisii.

„Eu cred cu tărie că efectul principal al legii dării în plată va fi negocierea echitabilă între client şi bancă. Băncile spun că nu vor casele oamenilor, că nu au ce face cu ele, şi nici oamenii nu vor renunţa cu uşurinţă la case după ce au plătit avansul şi vreo 7-8 ani de rate. De exemplu, dacă banca în loc să vândă recuperatorilor un imobil la 10% din valoare, deci cu 90% reducere, negociază cu clientul şi stinge datoria după ce îi aplică o reducere de 50% la sold, să zicem, mai sunteţi dispuşi să renunţaţi la casă?“, afirmă deputatul PNL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO