Bancile vor scoate si luna aceasta la vanzare sute deproprietati recuperate de la clientii care nu si-au mai platitratele la credite, aproximativ 170 de licitatii fiind organizatedoar de BRD, care publica in premiera pe site-ul propriu anunturilecu locuintele si terenurile executate silit. Banca are in prezentaproape 200 de proprietati recuperate de la clienti, o parte urmandinsa sa fie vandute la inceputul lunii iulie.
Pe langa cele 52 de terenuri si 121 de case si apartamentescoase la licitatie in iunie si iulie, BRD a recuperat de laclienti rau-platnici opt hale de productie si spatii industriale sialte 11 spatii comerciale. Banca mai executa de la clienti siutilaje si echipamente, dar si 20 de autoturisme siautocamioane.
Cea mai scumpa proprietate pe care executorii BRD incearca sa ovanda este un restaurant cu subsol, parter si etaj si un terenaferent de 709 metri patrati, situat in Constanta. Restaurantul afost evaluat la 3,1 milioane de lei (circa 741.000 de euro), iarlicitatia va avea loc pe 15 iunie. Un alt restaurant, din Bacau, cuo suprafata de 150 de metri patrati este scos la licitatie de bancapentru 936.000 de lei.
Si Raiffeisen, una din primele banci care au publicat pesite-urile proprii anunturile de vanzare a bunurilor executatesilit, vrea sa vanda 62 de proprietati in iunie si alte opt lainceputul lunii viitoare. De la inceputul anului, pe site-ulRaiffeisen s-au derulat sute de anunturi cu locuinte si terenuriscoase la vanzare, multe fiind rostogolite de la o luna la altadeoarece cumparatorii apar foarte greu, fie pentru ca nu au bani,fie pentru ca asteapta ca preturile sa mai scada.
Majoritatea proprietatilor vandute de Raiffeisen au un pretredus cu 25% fata de evaluarea initiala, semn ca se afla cel putinla a doua licitatie. De exemplu, banca incearca sa vanda lunaaceasta un apartament cu sase camere pe bulevardul PacheProtopopescu din Capitala cu 114.000 de euro. Imobilul fuseseevaluat initial la 152.000 de euro.
Executorii bancari spun ca nivelul cererii pentru bunurileexecutate silit este redus si indiferent de pretul acestoraproprietatile se vand de obicei dupa mai multe licitatii. Cereriireduse i se adauga si procedura greoaie, numai organizarea primeilicitatii putand dura pana la 90 de zile, trecand prin etapelenotificarii clientului, evaluarii proprietatii si publicariianuntului de vanzare.
Si OTP Bank are la vanzare aproape 60 de proprietati, cele maimulte in judetele Bistrita-Nasaud, Dambovita si Harghita, zone cuun somaj ridicat si o rata a restantelor la credite peste medianationala. In Bistrita, de exemplu, ponderea restantelor in totalimprumuturi ajunge la 9,3% fata de 5,5% cat este media la nivelulintregii tari. Bancherii spun ca ponderea mare a restantelor inBistrita este explicata si de "usurinta" cu care managementul locala tratat cererile de credit, fiind inregistrate numeroase cazuri defalsificare a adeverintelor de venit.
Si BRD a scos la vanzare 11 case si terenuri in Bistrita-Nasaud- judetul care le da cele mai mari frisoane bancherilor din cauzacreditelor neperformante - plus alte trei hale de productie, iarRaiffeisen are de asemenea cateva proprietati executate silit injudet. Recent, BCR a scos la vanzare pentru 2,4 milioane de lei(circa 575.000 de euro) o pensiune cu 13 camere in localitateaSant, din Bistrita-Nasaud.
Bancile au executat silit mai multe pensiuni si hoteluri lalicitatie in ultima perioada, un hotel situat in statiunea ParaulRece din judetul Brasov fiind scos la vanzare de Leumi luna trecutapentru 2,7 milioane de lei (circa 650.000 de euro). Leumi, o bancade talie mica, controlata de unul dintre cele mai puternice grupurifinanciare israeliene, are in prezent la vanzare peste 80 deproprietati. Banca are o expunere mare pe ipotecare pentru ca inoferta de retail nu are decat credite cu garantii.
Grecii de la Alpha Bank au pus in vanzare in iunie si iulie doar11 proprietati, mai putine decat in lunile anterioare, majoritateafiind terenuri. Si Piraeus Bank a executat silit mai multe terenuridecat locuinte, cele mai multe in Braila si Bacau. Cele mai multeproprietati scoase la vanzare de banci sunt in provincie, inspecial in orase mici si zone rurale, analistii apreciind canumarul mic al anunturilor din Bucuresti este explicat de faptul cabancile asteapta ca aici preturile sa mai creasca, incercand sa-sirecupereze creantele din zonele unde este foarte probabil cavaloarea garantiilor sa stagneze sau chiar sa scada.