Bănci și Asigurări

Bancherii ieftinesc creditele imobiliare, dar sunt mai duri la evaluarea garantiilor

06.04.2009, 17:58 69

Bancherii incep sa reduca dobanzile la credite, dar problema pentru cei care vor sa obtina acum o finantare pentru achizitia unui imobil sunt evaluarile mult mai conservatoare facute de banci.

Daca anul trecut bancile acceptau sa finanteze chiar si integral achizitia unui imobil, acum valoarea garantiei trebuie sa reprezinte cel putin 120% fata de suma imprumutata. In unele cazuri, bancherii ajung insa sa ceara ca valoarea imobilului sa fie dubla fata de cea a creditului, adica clientul trebuie sa vina cu jumatate din bani. "La creditele pe perioade lungi, cu un avans mic, nu este suficient sa aduci in garantie bunul pe care il achizitionezi", spune Lucian Cojocaru, director executiv Pol Comercial al Retelei BRD-SocGen. El spune ca evaluarea garantiilor este facuta "cu grija", in conditiile in care in lipsa tranzactiilor imobiliare sunt greu de stabilit repere clare de pret.
Prin normele de creditare aprobate pentru banci, BNR le-a impus sa ceara clientilor un avans de cel putin 15% din valoarea imobilului achizitionat.
"Politica bancilor incepe sa faca diferentiere intre diferite tipuri de active si categorii de clienti. Situatia este opusa fata de abordarile anterioare, cand raportul credit/valoarea garantiei era indentic pentru toate categoriile de produse", noteaza Sorin Mititelu, directorul directiei Produse Retail si Dezvoltare Afaceri in BCR.
De la inceputul acestui an bancile sunt obligate sa stabileasca dobanda la creditele de retail fie in functie de un indicator independent (la care adauga o marja fixa), fie sa utilizeze o dobanda fixa pe toata perioada contractului de credit. In conditiile in care indicatorii pietelor monetare la euro, cat si la lei au coborat din toamna trecuta, costul creditelor este acum mai mic.
Raiffeisen a anuntat recent reducerea dobanzilor la creditele noi in lei si in euro cu pana la patru puncte procentuale, iar ING a taiat un sfert de punct din costul creditelor imobiliare in euro. Banca Transilvania anuntase inca din martie reduceri cu pana la doua puncte ale dobanzilor la creditele in lei. La creditele ipotecare in euro dobanzile sunt acum de circa 10% pe an.
"Noi mergem cu un avans de cel putin 15%, dar poate urca pana la 30%, in functie de punctajul clientului si comportamentul la plata", spune Gabriela Nistor, director executiv in Banca Transilvania.
Sorin Mititelu subliniaza ca BCR ia in considerare o valoare "admisa" a imobilului, stabilita printr-o metodologie proprie, la calculul gradului de acoperire a creditului prin garantii. "Ca medie, nu este o diferenta semnificativa fata de toamna trecuta, dar s-a modificat valoarea de garantare, care in momentul de fata este ceva mai mica", spune Mititelu. In unele cazuri, avansul cerut clientului ajunge la 50% din valoarea imobilului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO