Bănci și Asigurări

Bancherii incep sa-si tenteze clientii cu ipotecare in lei la dobanzi de o cifra

Bancherii incep sa-si tenteze clientii cu ipotecare in lei la dobanzi de o cifra
06.04.2010, 23:08 23

Bancherii au inceput sa promoveze agresiv in ultima perioadacreditele ipotecare in lei, iar pentru a atrage clienti pe acestsegment vin chiar cu dobanzile anuale efective pe palierul de osingura cifra.

UniCredit Tiriac Bank, una din bancile de top zece, a lansat uncredit in lei pentru achizitia de locuinte cu o marja de dobanda de3,25% peste indicatorul ROBOR la trei luni, situat in prezent la5,56% pe an. Astfel, pentru un imprumut luat pe 30 de ani, adicaperioada maxima de creditare, dobanda anuala efectiva ajunge la9,75%.

Suma pe care un client o plateste lunar pentru un credit de120.000 de lei (circa 30.000 euro) pe 30 de ani ajunge la 973 delei. Oficialii bancii spun ca prin noua oferta se incearcadiminuarea riscului valutar asociat creditelor pe termen lung invaluta si ca vor promova imprumuturile in moneda nationala pemasura ce dobanzile la lei vor scadea pe piata.

"Suntem deschisi sa incurajam creditul in lei si intrevedem noiscaderi ale dobanzii-cheie, urmate chiar si de reducerea rezervelorminime obligatorii, ceea ce in mod clar va face creditul in lei maiatractiv, cel putin pentru finantari pe termen scurt", declaraRasvan Radu, presedintele executiv al bancii, intr-un interviuacordat recent ZF.

Pentru un credit in euro contractat in conditii similare dobandaanuala efectiva poate scadea insa pana la 6%, iar rata lunara estesub 200 de euro (circa 800 de lei). In perspectiva adoptariimonedei unice europene contractarea unui credit ipotecar in leis-ar putea dovedi un dezavantaj pentru clienti in conditiile incare nu este foarte clara modalitatea in care vor fi recalculatedobanzile.

Oferta UniCredit nu este insa cea mai ieftina de pe piata. BRD,a doua banca locala dupa active, vinde ipotecare in lei cu odobanda nominala de 7,43% pe an. De exemplu, pentru un credit de120.000 de lei pe 30 de ani rata lunara este de 953 de lei, iardobanda anuala efectiva este de 9,1%. Dobanda efectiva includecomisionul de intocmire a dosarului de 1% din valoarea credituluisi comisionul lunar de administrare de 0,1% din sold.

BRD incearca sa dezghete creditul in lei si cu o dobandapromotionala de 7% pe an pentru un imprumut de nevoi personale faragarantii. Dobanda anuala efectiva depaseste insa 13%. Oficialii BRDspun ca au lansat acest credit pentru a vedea in ce masurainghetarea creditarii a fost cauzata de dobanzile mari sau de lipsade cerere.

BCR vine cu o dobanda nominala de o singura cifra la crediteleipotecare in lei. La dobanda de 9,01% pe an, banca adauga insa omarja cuprinsa intre 0,2 si 0,4% daca avansul platit de client estemai mic de 25% din valoarea bunului finantat. Astfel, pentru120.000 de lei luati pe 30 de ani de la BCR, rata lunara este de1.027 de lei.

Si Raiffeisen a taiat un sfert de punct procentual din marjelede dobanda la ipotecarele in lei, care au ajuns astfel la 3,5%peste indicatorul ROBOR la sase luni, situat in prezent la 6,5% pean. Pentru un credit de 120.000 de lei pe 30 de ani rata lunaraajunge la 1.105 lei.

Ofensiva bancherilor pe segmentul creditelor in lei vine intr-unmoment in care dobanzile de pe piata interbancara au coborat laminimele ultimilor doi-trei ani si dupa ce in anii trecuti auaccelerat puternic pe imprumuturile pentru locuinte in valuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO