Bănci și Asigurări

Bancherii încep să utilizeze banii din depozite pentru a da împrumuturi: raportul credite/depozite a urcat la 93%

Bancherii încep să utilizeze banii din depozite pentru...

Autor: Liviu Popescu

01.07.2015, 00:00 367

Raportul credite/depozite, unul dintre indicatorii care arată potenţialul de creditare al sistemului bancar, a ajuns la 93% la finalul lunii mai, maximul înregistrat anul acesta, pe fondul revigorării vânzărilor de împrumuturi şi al plafonării ritmului de creştere a depozitelor.

Raportul credite/depozite avusese un trend descen­dent în ultimul an, dar situaţia s-a schimbat în ultimele luni, astfel că ră­mâne de văzut din ce resurse vor sus­ţine bancherii creditarea viitoare, mai ales că liniile de finanţare de la ac­ţionarii din străinătate au fost diminuate vizibil.

„Putem urmări gradul de inter­mediere financiară prin raportul dintre credite şi stocul de depozite, populaţie plus companii. Astfel, re­venind la un raport mai aproape de 100%, se echilibrează finanţarea din punctul de vedere al surselor. Pe de altă parte, ar putea indica o stag­nare a cre­ditării în Ro­mânia”, consideră Ro­zalia Pal, eco­no­mistul-şef al Ga­ranti Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO