Bănci și Asigurări

Bancherii îşi împart piaţa de factoring: primii trei jucători au 70% din operaţiuni

Bancherii îşi împart piaţa de factoring: primii trei...

Autor: Liviu Popescu

20.03.2015, 00:08 1548

BRD şi-a adjudecat anul trecut primul loc din piaţa de factoring, cu o cotă de piaţă de 36%, fiind urmată de Uni­Credit Ţiriac, cu 25% din total, şi la o distanţă semnificativă de austriecii de la Raiffeisen, care au raportat o cotă de 10%.

Piaţa de factoring, pe care activează bănci şi societăţi specializate în scontarea şi administrarea de facturi comerciale, a stagnat anul trecut la 2,7 mld. euro, dar nivelul este dublu faţă de anul 2007.

BRD, a doua bancă după active, a raportat anul trecut opera­ţi­uni de factoring de 960 mil. euro, în creştere cu 5% faţă de anul precedent. Banca a anunţat o creştere a numărului de clienţi cu o treime. BRD are 600 de clienţi pe segmentul de factoring şi gestionează aproximativ 2.000 de relaţii vânzător-cumpărător şi circa 300.000 de facturi.

UniCredit Ţiriac s-a clasat pe po­ziţia a doua cu un volum de opera­ţiuni de 673 de milioane de euro. Din totalul operaţiunilor de factoring de anul trecut, 72% a reprezentant factoringul domestic, 19% cel de export, iar diferenţa a fost reprezentată de cel de import.

„Anul 2014 ne-a adus peste o sută de noi tranzacţii. Mai mult de jumătate din tranzacţiile noi de factoring intern şi de export au fost aduse de companii cu cifra de afaceri sub 5 milioane de euro. Ne dorim o dinamică sporită în zona investiţională, cu precădere în sectorul public, în zona de infrastructură“, a spus Alecsandra Va­laşuteanu, head of factoring UniCredit Ţi­riac Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO