Bănci și Asigurări

Bancherii îşi ţin leii la BNR cu dobândă de 2,25%, iar creditul privat scade

Lucian Anghel, economistul-şef al BCR: Vestea bună este că există lichiditate în sistem. Băncile nu îşi doresc să ţină banii la BNR şi analizează proiecte pentru a le găsi pe cele bancabile. Dar asta vine în timp.

Autor: Liviu Chiru

07.07.2011, 00:07 1080

În total, suma plasată în iunie se ridică la 45,6 miliarde delei (aproape 11 mld. euro), cel mai înalt nivel înregistrat dinianuarie, când plasamentele au însumat 57,8 mld. lei. În ultimul annu a existat lună în care bancherii să nu acceseze facilitatea dedepozit pe o zi a BNR, însă sumele au fluctuat semnificativ - de la1 la aproape 58 mld. lei - în funcţie de condiţiile de pe piaţamonetară.

În schimb, creditul în lei pentru sectorul privat a fostîntr-o scădere aproape necontenită în ultimii ani. La sfârşitullunii mai creditul privat în lei abia se găsea la nivelul din maianul trecut, la 78 ld. lei (circa 18 mld. euro), însă în termenireali aceasta înseamnă o scădere cu 7,4%. Soldul este vizibil subnivelul de dinaintea crizei - 85 mld. lei în octombrie 2008.

"Vestea bună este că există lichiditate în sistem. Băncile nuîşi doresc să ţină banii la BNR şi analizează proiecte pentru a legăsi pe cele bancabile. Dar asta vine în timp", spune LucianAnghel, economistul-şef al BCR, cea mai mare bancă locală dupăactive.

El remarcă faptul că în ultimele luni economisirea, maiales din partea populaţiei, a evoluat destul de bine, în schimbînsă cererea de credite - bancabilă - a ră­mas scăzută. Cele douătendinţe au condus la men­ţi­nerea unui exces de lichiditate pepiaţa interbancară.

Această facilitate este oferită ca un debuşeu, dealerii putândsă plaseze la sfârşitul fiecărei şedinţe de tranzacţionare leii înexces în depozite pe o zi la BNR dacă nu reuşesc să găsească alteplasamente (în credite pentru clientelă sau la alte băncicomerciale care ar avea nevoie de lichidităţi). Astfel, dobânda de2,25% pe an ar trebui să acţioneze ca un prag, sub care dobânzilepe piaţa interbancară nu au de ce să coboare.

În oglindă, BNR oferă şi o facilitate de credit pe o zi, la odobândă de 10,25% pe an, fiecare bancă putând să obţină lichidităţiîn cazul în care nu le-ar găsi disponibile pe piaţă. Dobânda medieplătită de populaţie la creditele noi în lei a fost de 12% pe an înluna mai, iar pentru companii de 9,5% pe an, potrivit datelorBNR.

De ce nu încurajează însă bancherii creditarea sectorului privatcu dobânzi mai mici, în condiţiile în care singura alternativă suntplasamentele la 2,25% pe an la BNR?

"Nu doar dobânda contează (în decizia de contractare a unuicredit - n. red.). Este un element, dar nu cel mai importantelement. Eu nu mi-aş lua acum o plasmă nici cu 0% dobândă. E încăun moment în care economia nu este complet refăcută şi probabil căva mai dura. Avem nevoie de proiecte mari de infra­structură,pentru că doar acestea pot să abosoarbă sume consistente", spuneAnghel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO