Bănci și Asigurări

Bancherii majorează dobânzile la depozite ca să nu îşi piardă clienţii

Bancherii majorează dobânzile la depozite ca să nu îşi piardă clienţii
01.07.2010, 23:47 25

Bancherii vin cu un nou val de creştere a dobânzilor la depozitede teamă să nu-şi piardă clienţii care ar putea fi descurajaţi sămai economisească odată cu introducerea, de la 1 iulie, aimpozitului de 16% pe veniturile din dobânzi ale persoanelorfizice, peste care se suprapun acum şi aşteptările privindcreşterea inflaţiei la 7%-8% spre sfârşitul anului.

Dacă în primele luni ale acestui an dobânzile la depozite auscăzut agresiv, tendinţa pare să se fi inversat în ultimelesăptămâni. CEC Bank a majorat ieri cu 16% dobânzile bonificate ladepozite (astfel încât să acopere impozitul), cel mai marerandament fiind acum de 7,54% pe an la lei şi 3,19% pe an la euro.Alpha a lansat un depozit pe patru săptămâni pentru care dobânzilesunt exprimate net, veniturile promise clienţilor în momentulconstituirii depozitului nefiind diminuate de impozit. BancaRomânească vine cu dobânzi promoţionale, de 8,3% pe an ladepozitele în lei, respectiv 4,15% pe an la cele în euro. Pe piaţamonetară, băncile îşi împrumută lei între ele cu dobânzi de5%-7%.

Ieri leul a început să recupereze o parte din terenul pierdut înfaţa euro, cotaţiile coborând de la 4,4 până la 4,34 lei/euro pepiaţa interbancară pe fondul vânzărilor de valută ale străinilor,astfel că BNR nu mai este nevoită să împingă dobânzile în sus.

AFACERI DE LA ZERO