Bănci și Asigurări

Bancherii mentin presiunea dobanzilor pe clientii existenti. Cum comentati?

Bancherii mentin presiunea dobanzilor pe clientii existenti
03.06.2010, 23:41 27

Dobanzile la creditele noi in lei pentru populatie au scazut inaprilie cu doua puncte si jumatate, pana la o medie de 11,9% pe an,bancherii operand cele mai mari ajustari de costuri in cazulimprumuturilor pentru consum, unde promotiile au reaparut inaceasta primavara dupa o scadere a portofoliilor cu 5 miliarde delei (1,2 mld. euro) in ultimele 14 luni, arata datele BanciiNationale (BNR).

Marja de dobanda pe segmentul de retail (diferenta dintredobanda medie la credite si cea la depozitele noi pentru populatie)a coborat astfel la 4,1% la sfarsitul lui aprilie, fata de 6,1% inluna anterioara. La creditele si depozitele in sold, chiar dacadobanzile scad, bancherii au continuat sa ridice marja de dobanda,care reprezinta o sursa importanta de venit, aceasta ajungand la8,36% in aprilie.

Analistii spun ca prin taierile de dobanda la creditele noibancile nu urmaresc neaparat o reluare agresiva a creditarii, cipur si simplu s-au adaptat noilor conditii de pe piata generate derelaxarea politicii monetare de catre BNR.

"Miscarea descendenta ar fi avut loc mai repede daca nu ar fiexistat incertitudinea ridicata in privinta evolutiei viitoare aratelor de dobanda pe piata monetara. Nu cred ca putem vorbi de ocerere de credite in crestere semnificativa ca urmare a acestorevolutii. Este nevoie de scaderea in continuare a ratelor dedobanda la credite, insa este nevoie si de cresterea increderiiconsumatorilor. Or, ultimele date indica deteriorarea acesteia dinurma", comenteaza Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al INGBank.

Dobanzile pe termen foarte scurt de pe piata interbancara s-aumentinut in jurul a 3-4% pe an in martie si aprilie, in conditiileunei lichiditati excedentare, dar au revenit in jurul a 6% pe an inultima luna. Pozitia de aparare a cursului adoptata de bancacentrala sporeste si mai mult volatilitatea dobanzilorinterbancare, sustin unii analisti.

In plus, bancherii spun ca desi in ultimele doua luni promotiileau reusit sa revigoreze cererea de credite, masurile de austeritateanuntate in ultima vreme de Guvern au sporit reticenta laindatorare a clientilor. Mai mult, economia va trebui sa-si revinadin recesiune inainte de reluarea completa a creditarii.

"Costurile mai mici ale creditelor ar putea fi un factor deincurajare a finantarilor, dar pentru relansarea activitatii decreditare economia trebuie sa dea semne de stabilizare si atatindivizii, cat si companiile trebuie sa aiba din nou capacitatea dea face cheltuieli sau investitii in conditii confortabile", adeclarat un executiv dintr-o banca de talie medie.

In aprilie, cea mai ampla scadere a costurilor de creditare s-ainregistrat in cazul finantarilor pentru consum cu scadentacuprinsa intre un an si cinci ani, unde dobanda nominala medie acoborat cu peste trei puncte procentuale, pana la 9,82% pe an.Dobanda anuala efectiva la creditele de nevoi personale a coboratin aceeasi perioada de la 20,27% la 17,46%.

Clientii cu credite vechi duc in spate pierderilebancilor din imprumuturi neperformante

Dobanda la creditele de retail aflate in sold a coborat inaprilie pentru a doua luna consecutiv, la 17,39% pe an, ritmulfiind insa inferior ajustarii consemnate de bonificatiile ladepozite. Astfel, bancile au reusit sa-si sporeasca si in martieveniturile din diferentialul de dobanda in conditiile in care, spunacestea, si costurile cu riscul sunt in crestere.

Analistii spun ca desi sunt mici, ajustarile de dobanda laimprumuturile in sold ar putea avea un efect pozitiv in economieavand in vedere ca oamenii raman cu mai multi bani pentruconsum.

"Scaderea ratelor de dobanda la credite a avut loc si in cazulpersoanelor care deja au credite; prin urmare, povara asupraacestora s-a redus si reprezinta un motiv solid pentru ca economiasa creasca in trimestrul doi fata de primul trimestru (in afara derevenirea cererii externe care se manifesta in acest trimestru)", amai spus Chidesciuc.

La creditele ipotecare noi in lei dobanda anuala efectiva ascazut cu circa o jumatate de punct procentual, pana la 11,94%. Sila creditele ipotecare in euro dobanda anuala efectiva a scazut inaprilie, ajungand la 5,75% pe an, usor sub nivelul din lunaprecedenta, dar cu aproape trei puncte procentuale mai putin decatin urma cu un an. Soldul creditului ipotecar s-a mentinut pecrestere in ultimul an, majorandu-se cu 18% in aprilie fata deaceeasi luna a anului trecut, pana la 6,11 mld. euro.

Clientii existenti ai bancilor platesc in continuare dobanziridicate dupa ce au avut de suportat si socul cresterii costurilorde finantare odata cu inasprirea crizei financiare la sfarsitulanului 2008. Dobanda la creditele in lei in sold pentru populatienu a revenit nici in prezent la nivelul inregistrat inainte desocul crizei de lichiditate din septembrie-octombrie 2008. Dobandamedie la creditele de retail se situa in 2007-2008 la 14-15% pe an,fata de 16,25% pe an in prezent. La companii, dobanzile la lei aucoborat mai repede, ajungand in prezent la circa 12% pe an, dupa ceanul trecut atingeau un varf de 19% pe an.

Marjele de dobanda acopera costurile cu creditele neperformante,costurile operationale si cele cu rezervele minime obligatorii sigenereaza o parte din profitul bancii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO