Bănci și Asigurări

Bancherii merg cu dobânzile la depozite către 2%, dar menţin presiunea marjelor de câştig asupra clienţilor

Bancherii merg cu dobânzile la depozite către 2%, dar...

Autor: Liviu Popescu

07.06.2015, 13:44 930

Unele bănci mari au coborât cu dobânzile la depozite chiar şi sub nivelul de 2%.

Depozitele noi în lei ale persoanelor fizice erau bonificate la fi­ne­le lunii aprilie cu o dobândă medie de 2,2% pe an, cu un punct procentual sub nivelul de acum un an, în timp ce la credite practică în continuare rate de dobândă, în medie, de 7,4% pe an, chiar dacă şi acestea au fost în scădere, potrivit datelor BNR.

Marja de câştig (diferenţa dintre dobânda la credite şi cea la depozite) a depăşit în aprilie cinci puncte procentuale, fiind pentru a doua oară în acest an când acest nivel este depăşit. Nivelul marjei este comparabil cu cel din aprilie 2014, dar faţă de luna martie, marja de dobândă este mai mare cu o treime de punct procentual.

Presiunea dobânzilor este chiar mai mare pentru clienţii existenţi. Creditele în sold ale populaţiei afişau la finele lunii aprilie o dobândă de 8,6% pe an, în timp ce depozitele în sold erau bonificate cu 2,4% pe an. Prin urmare, marja de câştig a fost  la 6,2 puncte procentuale, cu un punct pro­cen­tual sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Aceste evoluţii au fost influenţate de semnalele şi deciziile de politică monetară şi din zona euro, precum şi de perspectivele de accelerare a economiei şi de relansarea cererii de credite, în special în monedă naţională”, potrivit unui raport al BT, semnat de Andrei Rădulescu, senior economist al băncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO